Идентификация



ЖИВА СИ В НАС, КНЯГИНЬО! Печат Е-мейл
Написано от Връзки с обществеността   


Тържественото отбелязване на 162-та годишнина от рождението на Княгинята на Априлското въстание започна с концертна програма „Жива си в нас, Княгиньо“ на децата от Детска градина „Райна Княгиня“.

Официални гости на празника на детската градина бяха заместник-кметът „Хуманитарни дейности“ на Община Панагюрище Галина Матанова и правнукът на Райна Княгиня Здравчо Здравчев.


Приветствие към всички присъстващи отправи директорът на Детска градина „Райна Княгиня“ Татяна Костадинова.


С родолюбив плам децата от подготвителна група рецитира стихове и пяха песни, посветени на Райна Княгиня.


Поздрав по повод патронния празник на Детска градина „Райна Княгиня“ отправи заместник-кметът Галина Матанова:

„Сред децата винаги надеждата преизпълва пространството. Думите, с които днес децата пресъздадоха епизоди от нашата история допълни тази надежда и с особено чиста и бяла светлина, с вяра, с любов, че знамето на нашата Райна Княгиня - символ на свободата, на зачитането на всички човешки достойнства, на родолюбието, на онази чиста любов към семейството, приятелите, която впоследствие може много по-лесно да се мултиплицира в любов към целия свят, ще я пребъде. Панагюрище ще пребъде! България ще пребъде!”

Матанова изрази своята удовлетвореност от работата на целия екип на ДГ „Райна Княгиня”, с директор Татяна Костадинова. Акцентира върху специфичната цел, която екипът последователно развива в своята стратегия, надграждайки държавните образователни стандарти и възпитавайки патриотичното чувство у панагюрските деца, че те ще бъдат добри хора, които познават обичта, споделят я, търсят я, и я даряват.

В знак на признателност пред делото и подвига на Райна Попгеоргиева Футекова бяха положени венци и цветя на паметника на Знаменоската на Априлското въстание.


В къща музей „Райна Княгиня“ слово за живота и делото на Княгинята произнесе уредникът Радослав Станчовски.


„...Нека си спомним и се преклоним пред смелостта на панагюрската Княгиня, която дръзна не само да изрече свещените думи „Свобода или смърт“, а и да ги изпише върху аления байряк, редом с гордия български лъв. Казаното избледнява и изчезва, но писаното остава навеки.

Тя се осмелява да говори за Свобода и робство във времена, когато за тези думи се наказва с неща по-лоши и от смъртта. Не бива да забравяме за подвига и саможертвата на нашите деди, които прескъпо заплатиха кървава цена, за да я има днес България…“, бяха част от думите на Радослав Станчовски.


От името на Родовия комитет „Райна Княгиня“, правнукът на Райна Княгиня Здравчо Здравчев дари на Община Панагюрище и на Историческия музей репродукция на известния плакат – портрет на Княгинята, одобрен от Министерството на Войната и текст към него, който Здравчев открива на гърба на плаката и за първи път популяризира. Част от текста гласи: „... Нека помним, че само свободното Отечество е, което предава смисъл и цена на човешкия живот. Нека всички, пропити от възвишен идеализъм, да отдадем на нашата свята обща майка България всичките си духовни и физически сили и да бъдем готови всеки миг да се жертвуваме за нея!”

По традиция, всички присъстващи се поклониха пред тленните останки на Райна Княгиня в двора на родната й къща в Панагюрище.