Идентификация



140 години от боевете край село Оборище и освобождението на Панагюрския край Печат Е-мейл
Написано от Връзки с обществеността   


140 години от боевете край село Оборище и влизането на руските войски в Панагюрище бяха отбелязани днес, 13 януари.


„Днес, 140 години след паметните битки за свободата на България много по-осезаемо оценяваме случилото се по време и след Руско – турската война. Резултатът обобщаваме с една дума - свобода. Свободни сме гордо да се определим като наследници на народ с вековна история и култура. Свободни сме да се наречем българи, да говорим, пишем и четем на родния си език, да браним паметта на дедите си, и да ни има на тази чудна земя, наречена България”, каза в словото си кметът на село Оборище Милко Ангелов. Той припомни историческите събития и в заключение подчерта: „Днес, 140 години по-късно, когато България е една модерна и развита страна, когато в България се намира целият политически елит на Европа, ние  трябва да се изправим гордо и да кажем: Ние сме горди, че сме българи! Да живее България!”


На поклонението присъстваха кметът на община Панагюрище Никола Белишки, председателят на Общински съвет Христо Калоянов, директорът на Центъра за подкрепа за личностно развитие – Панагюрище Недялка Наплатанова, жители на  село Оборище.


С минута мълчание и падане на колене присъстващите почетоха паметта на загиналите за свободата на България.


Представители на РК „Традиция“ ознаменуваха събитието с празнични салюти.


Пред двата паметника, издигнати от признателното местно население в памет на загиналите руски войници през 1878 година, бяха поднесени венци и цветя.