Идентификация



Оригиналът на Панагюрското златно съкровище се завръща в Панагюрище през април Печат Е-мейл
Написано от Връзки с обществеността   


Оригиналът на Панагюрското златно съкровище ще бъде изложен от 6 април до 6 юни 2018 година в специално изградената за целта и официално открита през 2012 година зала трезор в Исторически музей – Панагюрище, дарение от „Асарел-Медет“ АД и проф. д-р Лъчезар Цоцорков като меценат на културата.

В дарителско Споразумение за съвместна дейност и сътрудничество при опазване и развитие на културното наследство, подписано между Министерство на културата, Националния исторически музей, Исторически музей – Панагюрище, „Асарел-Медет“ АД и проф. д-р Лъчезар Цоцорков като меценат на културата, както и в Договора за дарение на залата трезор е предвидено ежегодно експониране на оригинала на Панагюрското златно съкровище в Исторически музей - Панагюрище. По дарителското споразумение, освен изграждането на уникалната зала трезор, бяха изработени и две точни златни копия на съкровището, които блестят в експозициите на панагюрския и националния музей, когато оригиналът участва в световни изложения.

При предишните гостувания на оригинала на Панагюрското златно съкровище хиляди туристи от страната и чужбина се възхитиха на уникалния тракийски шедьовър. Заедно с това те имаха и възможността да се запознаят с културно-историческото наследство на панагюрския край и съвременната визия на града като модерна и атрактивна туристическа дестинация.