ИдентификацияПОЗДРАВ ОТ КМЕТА НА ОБЩИНА ПАНАГЮРИЩЕ ПО ПОВОД 139 ГОДИНИ ОТ ОСВОБОЖДЕНИЕТО НА БЪЛГАРИЯ Печат Е-мейл
Написано от Връзки с обществеността   


УВАЖАЕМИ ЖИТЕЛИ НА ОБЩИНА ПАНАГЮРИЩЕ,

 

В навечерието на Трети март историята ни изправя пред поредния размисъл – да събудим духа си на българи и родолюбци и да си спомним мразовитата зима на 1878 година, донесла Свободата на българския народ. Онзи Трети март преди 139 години, когато в Сан Стефано се ражда българската свобода -  с цената на стотиците хиляди знайни и незнайни жертви на бунтове, завери и въстания, с кръвта на вехти войводи и хайдути-закрилници, със саможертвата на опълченците и войните, загинали в Руско-турската война.

Затова Трети март е дата, белязана с особен смисъл – изстрадана в петвековно робство, силно желана и мъжествено отстоявана.

Днес, след 139 години, тупти ли в сърцата ни онази българска кръв, която ни зове да пазим националните идеали, завещани от предците ни? Чуваме ли, както те, че майка България сега ни зове към единство? Помним ли, че човешкото достойнство и свободата нямат цена? Можем ли да бъдем достойни за свободата си българи! Да бъдем достойни за тях, за себе си, за децата си! Да обичаме, да уважаваме! Да градим с разум и сърце бъдещето си!

Вярвам, че можем! Че помним! Че знаем!

И нека всички го вярваме!

За да пребъде България!

 

ЧЕСТИТ ПРАЗНИК!


НИКОЛА БЕЛИШКИ

КМЕТ НА ОБЩИНА ПАНАГЮРИЩЕ