Идентификация



137 години от боевете край село Оборище Печат Е-мейл
Написано от Връзки с обществеността   

Днес жителите на Оборище отбелязаха 137-та годишнина от боевете край селото и влизането на руските войски в Панагюрище.

Кратък рецитал, представен от самодейци на Народно читалище “Св.Св. Кирил и Методий-1912” и слово, произнесено от кмета на Кметство село Оборище г-н Милко Ангелов, припомниха събитията от преди 137 години.


“През декември 1877 година тук се водят ожесточени боеве, припомни г-н Ангелов. - Военните действия са били от стратегическо значение, защото от тук се отварял пътят на руските войски към Пазарджик и Пловдив. Турското командване е имало намерение да спре настъплението на руските войски именно в Средногорието. Битката започва на 21 декември (стар стил) край село Петрич и постепенно стига до подстъпите на село Мечка (Оборище). На 25 декември започват ожесточени битки и след около 6 часа турците са победени. От руска страна падат убити един унтерофицер, шестима редници, а около 60 войника са ранени. Признателното население на селото издига два паметника на загиналите руски воини. На 30 декември (13 януари – нов стил) в Панагюрище пристига генерал Дандевил, освобождава нашия край и руските войски продължават настъплението си към Пазарджик.”


На поклонението присъстваха кметът на община Панагюрище г-н Никола Белишки, общински съветници и признателни граждани. С падане на колене и едноминутно мълчание присъстващите почетоха паметта на загиналите, а  членовете на Регионално дружество "Традиция" произведоха тържествени залпове.


В знак на признателност и поклон пред подвига на героите бяха поднесени венци и цветя на двата паметника в населеното място от кмета на общината г-н Белишки, от Общински съвет – Панагюрище, от кмета на село Оборище г-н Ангелов, от уредници в Исторически музей – Панагюрище, от самодейци в Народно читалище “Св. Св. Кирил и Методий – 1912” и от представители на “Асарел-Медет” АД.

Последно променен на Вторник, 13 Януари 2015 15:05