Идентификация



Община Панагюрище разработи План за действие за подкрепа на интеграционните политики Печат Е-мейл
Написано от Administrator   

Община Панагюрище разработи План за действие за подкрепа на интеграционните политики за 2013-2014 година. Той дефинира необходимостта от насочване на усилията на местната власт, неправителствените организации, бизнеса и местната общност към разрешаване на нарастващите потребности на маргинализираните групи в общината. В Плана за действие се определят и планират задачи с ясно очертани области на въздействие – образование, здравеопазване, социално включване, жилищни условия, заетост, култура и медии, спорт и туризъм.


Заместник-кметът по хуманитарните дейности на общината Галина Матанова внесе документа в Общински съвет за разглеждане, обсъждане и приемане на предстоящо редовно заседание.

Планът за действие на Община Панагюрище за подкрепа на интеграционните политики за 2013-2014 година се основава на приоритетите и насоките в държавната политика в тази сфера и е съобразен с Националната стратегия на Република България за интегриране на ромите 2012-2020 година. Той е неразделна част от Областната стратегия за интегриране на ромите на територията на област Пазарджик. Инициативата „Десетилетие на ромското включване 2005-2015 година” е в основата на Националният план за действие по интеграционните политики. Общинския план е разработен именно на базата на тази инициатива.

Планът за действие е отворен документ, който подлежи на актуализация, допълване и изменение. В него са залегнали изискванията на нормативните актове, регламентиращи видовете услуги, децентрализацията при управлението и финансирането им.

С изпълнението на Плана за действие на Община Панагюрище за подкрепа на интеграционните политики се цели да се създадат благоприятни предпоставки за активно участие на представителите на етническите малцинства в обществените процеси на територията на община Панагюрище. Освен това да се подобри качеството на живот и да се повиши жизнения стандарт на жителите на община Панагюрище. Други цели на плана са  превръщането на община Панагюрище в привлекателно място за живот, личностно и обществено развитие, подобряване адаптивността и качеството на живот на целевите групи, нуждаещи се от социална подкрепа, мотивиране и стимулиране на хората в риск да се справят с проблемите си и активизиране на гражданското общество за толерантност, съпричастност и социалност към хората в неравностойно положение.

Планът за действие има за цел да анализира и идентифицира предпоставките и да планира дейностите, в изпълнение на интеграционната политика, насочена към българските граждани от ромски произход и други уязвими групи, живеещи в сходна ситуация и с това да подпомогне развитието на община Панагюрище. Цялостната му концепция е съобразена и с визията на ръководството за развитието на общината като толерантен социално-икономически център, сигурно място за живот и отдих, основаващо се на местните ресурси, култура и традиции.

Основна ценност на плана е всеки човек със своята уникалност на възможностите за реализация, без значение на етническа принадлежност, пол, увреждане, възраст, социално положение.

Чрез реализацията на Плана за действие община Панагюрище се присъединява към Европейските принципи на хуманност и солидарност, като осигурява предпоставки за интегриране на общности и индивиди, пълноценна реализация и грижа за хората от рисковите групи. Акцент в Плана е постигането на баланс между дейностите по социалното включване и дейностите, гарантиращи устойчиво развитие на общността. Основна част заемат дейностите по интеграцията на ромското население. Реализирането на общинската политика в приоритетните направления е непрекъснат процес, но също и инструмент за единодействие на местните инициативи с държавните изисквания.

Усилията на Община Панагюрище са насочени към създаване на устойчива схема за сътрудничество между местните институции, представителите на малцинствените общности и неправителствените организации. Изграждането на такова сътрудничество и поддържането на постоянен диалог е предпоставка за реализиране на стратегиите за интеграция. Решаването на проблеми на дадената малцинствена общност, чрез активни действия за реализиране на съвместни програми, европейски проекти, информиране и превенция е залог за бъдещо развитие.

Очакваните резултати в края на периода на плана за действие са:

-Повишено качеството на образование на децата от ромския етнос;

-Обхващане на всички подлежащи на задължително обучение и ДГ;

-Осигуряване на безплатни учебници и помагала на всички социално слаби деца след 8-ми клас;

-Увеличаване посещаемостта на учебните часове от учениците застрашени от отпадане;

-Своевременна хоспитализация на родилките до 100% родилки в лечебно заведение;

-Намаляване на ранните раждания и намаляване на родствените бракове;

-Увеличаване на информираността сред ромите с 50%;

-Брой ромски семейства обхванати от общинските социални програми – поне 30%;

-Брой заети, включени в квалификационни курсове поне 30% от безработните;

-Повишаване на екологична култура на учениците и младите хора в районите с компактно ромско население;

-Подобрен достъп на лицата от етнически малцинства до здравни и профилактични услуги;

-Подобряване на техническата инфраструктура в кварталите;

-Съхранение на идентичността  на малцинствените общности;

-Участието на хора от малцинствата в медии и общинските комисии;

-Повишена осведоменост на целевите групи за популяризиране на добри практики и примери от реализирани проекти в областта на интеграцията на ромите.

Кметът на общината ръководи, организира и контролира дейността по  изпълнението на Плана. Осигурява публичност и прозрачност на Плана, както и на действията по неговата реализация. В своята дейност кметът ще бъде подпомаган от  общинска администрация.