Идентификация



Втори международен младежки танцов фестивал Печат Е-мейл
Написано от Връзки с обществеността   

 


снимка архив 2013 година

За втора поредна година, в град Панагюрище, на 5, 6 и 7 септември 2014 година, ще се състои Международен младежки танцов фестивал „Пъстър свят”. В рамките на три дни Панагюрище ще срещне младостта и таланта, приятелството и любовта към танца.

Председателят на организационния екип заместник-кметът г-жа Галина Матанова и членовете – гл. експерт култура Магдалена Македонска и Нора Кунчева – директор дирекция ОКСМД, инициатори и основатели на събитието, обявиха имената на тазгодишното високо авторитетно жури, както и участниците в конкурсната програма.

Предстои председателят г-жа Матанова да обяви и новостите в организацията на второто издание, които са немалко.

Дванадесет състава тази година ще се състезават за наградния фонд. Участниците, които са над 350-ет, са:

- „Желизничар” от Република Черна гора с ръководител Марко Жович;

- Средношколска танцова формация „Лудогорска младост” при Капанаски ансамбъл град Разград с ръководители Цветелина и Светослав Митеви;

- Танцов ансамбъл „Лудо младо” от град Годеч с ръководител Мария Цветанова;

- Танцов ансамбъл „Слънце” – град Ихтиман с ръководител Анелия Нейкова;

- Фолклорен танцов ансамбъл „Загоровче” от град Септември с ръководител Йордан Зеленогоров;

- Танцов състав „Чудесия” – град Пазарджик с ръководител Таня Димитрова;

- Фолклорен танцов състав „Тангра” при Народно читалище „Искра - 1872” село Попинци с ръководител Мария Шангова;

- Танцов състав „Люлин” от град София с ръководител Дарина Владимирова;

- „Беловче” от град Белово с ръководител Росица Данкова;

- Фолклорен ансамбъл „Гоце Делчев” от София с ръководители Асен Павлов и Маргарита Недкова;

- „Детство” – град Пазарджик с ръководител Борис Ганчев;

- Танцовия състав на град Златица с ръководител Анна Ангелова.

Професионално и авторитетно жури ще оценява изпълненията на съставите. Председател проф. Даниела Дженева, членове доц. Георги Хинов и Мариян Василев Василев.

Проф. Даниела Дженева започва работа като хоноруван преподавател в Академията за музикално и танцово изкуство през 1988 година, а от 1991 година се занимава с импресарска дейност. След спечелен конкурс през 1992 година е щатен преподавател в Академията. През 1995 година започва работа по съвместителство в ансамбъл "Тракия" - първоначално като хореограф, а от 1997 година като главен художествен ръководител и директор. С ансамбъл "Тракия" Даниела Дженева е осъществила през последните години стотици концерти и концертни турнета в Германия, Франция, Португалия, Израел и други страни. Осъществила е и множество записи за редица телевизионни компании. Лично Даниела Дженева е взела участие в над 2000 концерта, като е гастролирала в над 50 страни по света. От 1999 година е избрана за ръководител на катедра "Хореография" в Академията. Носител е на приза "Кристална лира" на Съюза на българските музикални и танцови дейци.

Доц. Георги Хинов работи от 1968 до 1974 година с ансамбъл „Пирин“ - Благоевград, от 1974 до 1978 година - с ансамбъл „Тракия“ - град Пловдив. От 1978 до 1981 година е главен хореограф на ансамбъл „Пазарджик“, сценарист и постановчик на официалните чествания „1300 години България“. Сценарист и постановчик е и на Олимпийския лъч София – Пазарджик. От 1980 до 1985 година е директор на Център за фолклор ансамбъл „Пирин“ – Благоевград. Участва активно в постановъчната дейност на ансамбъла. От 1985 до 1990 година е главен хореограф на ансамбъл „Северняшки“ град Плевен. Като творец, режисьор–постановчик участва в концертни програми по посрещането на дипломатическите мисии в градовете Ловеч, Плевен, Правец, Благоевград и Смолян. Режисьор–постановчик е и на церемонията по посрещането на космонавтите Александров и Руковищников в Плевен, Президентите на Мексико и Финландия в Плевен и Пазарджик. Хореограф на ДЮФА „Орфей“ - град Смолян. От 2001 година насам хореографът доц. Георги Хинов е неразделна част от екипа на Николина Чакърдъкова. Преподавател е във Варненски Свободен Университет "Черноризец Храбър" филиал град Смолян. Доц. Хинов е носител на златни медали от III, IV, V, VI и VII Национални фестивали на танцовото изкуство; „Златна лира“ на Съюза на българските музикални и танцови дейци. Номиниран е за „Кристална лира“ през 1999 година. Лауреат е на „Кристална лира“ през 2002 година. Създател е на професионалното обучение по български народни танци, народни инструменти и народно пеене към Министерство на образованието.

Мариян Василев Василев е работил в елитни фолклорни ансамбли в София и страната - главен художествен ръководител на ансамбъл „Дружба” при дома на културата на МВР, ръководител на професионална танцова формация „Алеко“, хореограф на ансамбъл „Средец”, главен художествен ръководител на ансамбъл „Кремиковска младост” и главен художествен ръководител на танцов ансамбъл–клуб „Кирил Харалампиев“ ( бивш „Владимир Маяковски” към федерация за дружба с Русия и народите от ОНД). От 1984 година е преподавател по български народни танци в Национално училище за танцово изкуство (бивше Държавно хореографско училище). Четири години делегиран от Министерство на образованието и науката като методист-хореограф в Запорожка област и старши преподавател по хореография в Бердянски Държавен педагогически университет – Украйна. След завръщането си от там продължава да работи като педагог по Български народни танци, а понастоящем е главен учител в Национално училище за танцово изкуство.

снимка архив 2013 година

През 2013 година, стартиралото за първи път издание на Международен младежки танцов фестивал „Пъстър свят“ в Панагюрище, премина при висок интерес и достойна надпревара на единадесет танцови състави от страната и чужбина с над 300 участници. В конкурсната програма взеха участие три състава от чужбина - Народен ансамбъл за танци „Придунавие” от гр. Измаил, Украйна, с художествен ръководител Фаина Василевна Георгиева; Танцов състав „Български извор” с художествен ръководител Елена Мишкой от гр. Тараклия, Република Молдова; Фолклорен състав „Младост” от Босилеград, Република Сърбия, с художествен ръководител г-н Котев. Република България бе представена от осем състава от Перник, Пловдив, Казанлък, Летница, село Драгичево (област Перник), София, Кюстендил и село Попинци, община Панагюрище.

Професионалното жури с председател доц. Георги Хинов и членове Петя Александрова и Анатолий Клочков класира на първо място Танцов ансамбъл “Гоце Делчев” от София, на второ – Фолклорен ансамбъл “Граово” – град Перник, на трето – Фолклорен танцов състав “Арсенал” – град Казанлък. Народен ансамбъл за танци “Придунавие” от гр. Измаил, Украйна си тръгна от Панагюрище с голямата награда – Гранд при.

Последно променен на Понеделник, 04 Август 2014 11:56