Идентификация



Проведе се заключителна пресконференция по проект “Панагюрище – столица на свободата” Печат Е-мейл
Написано от Връзки с обществеността   

 

В последния ден на месец юли тази година в сградата на Община Панагюрище се проведе заключителна пресконференция по повод приключване изпълнението на проект “Панагюрище – столица на свободата”, финансиран по ДБФП № BG161PO001/3.1.-03/2010/016 на Оперативна програма “Регионално развитие 2007-2013 г.”, Приоритетна ос 3: “Устойчиво развитие на туризма”, Операция 3.1: “Подобряване на туристическите атракции и свързаната с тях инфраструктура”, Схема за предоставяне на безвъзмездна финансова помощ: BG161PO001/3.1.-03/2010 “Подкрепа за развитието на природни, културни и исторически атракции”.

Пресконференцията бе открита от кмета на общината г-н Никола Белишки, който представи присъстващите в залата представители на изпълнителите на проекта и припомни някои процедурни факти относно реализирането му. Договорът бе подписан на 23 ноември 2011 година. Със седем месеца бе забавено началото на строително ремонтните работи, поради обжалване в Комисията за защита на конкуренцията и Върховния административен съд и последвало потвърждаване Решението на кмета за избор на изпълнител. От Управляващия орган на програмата на два пъти бе удължаван крайният срок за реализиране на проекта, като последният е 13 август 2014 година. Г-н Белишки отбеляза, че проектът “Панагюрище – столица на свободата” вече е факт, благодарение на колективния труд на всички фирми-изпълнители, на екипа на проекта, на ръководството на община Панагюрище и на служителите в Общинската администрация и Историческия музей в града. Проектът има както своите положителни страни, така и слабости. И м бъдеще предстои неговото надграждане със средства от общинския бюджет, както това се случи и по време на изпълнението му в посока доизграждане на инфраструктурата с улично осветление и допълнително озеленяване. “Панагюрище – столица на свободата” не е на 100% успешен проект, но е значим за града и региона и не е нормално към този момент, когато той вече е реализиран, отстрани да се търсят проблемите и да се изказват мнения за това как са могли да бъдат решени, допълни кметът. Това е трябвало да стане още при разработването му, когато е бил обсъждан в детайли и е имало възможност да се предлагат промени.

Арх. Константин Пеев, представител на Консорциум “Панагюрище Инженеринг” (изпълнител на строително монтажните работи), отбеляза че проектът е уникален първо, защото няма подобен досега в България и второ, поради факта че обектите са вплетени в тъканта на града. лПроектното предложение е разработено през 2010 година от арх. Димитър Динев, за когото това е бил първият подобен проект с реставрация и елемент на консервация. Сложен е като изпълнение, защото обхваща различни обекти и дейности – реставрация на къщи музеи, изграждане на нов Посетителски информационен център с мултимедия, подреждане по нов съвременен начин на музейна експозиция, подобряване на техническата и изграждане на туристическата инфраструктура. “Всичко това е изпълнено до последното копченце – каза арх. Пеев. Това е първият успешно изпълнен проект, който е в короната на всички останали проекти, които се реализират на територията на град Панагюрище. Този проект спомага за превръщането му в европейски град.”

По време на пресконференцията ръководителят на проекта г-н Велко Сапунджиев представи резултатите от изпълнението, както и всички изпълнители на проект “Панагюрище – столица на свободата”: Авторски надзор и главен проектант ЕТ “Архид – Димитър Динев”; Строително монтажни работи Консорциум “Панагюрище Инженеринг”; Строителен надзор ДЗЗД “Полимит-Агрико”; Доставка на съоръжения, оборудване и специализиран софтуер Обединение “ОТА-ПИК”; Автор и изпълнение музейна експозиция “Арка Л.Т.Д.” ООД; Организиране на събития в района на атракционите Рекламна агенция “Киви”; Осигуряване публичност и информираност на проекта ЕТ “Нитос 2 – Иван Стоев”; Одит “Баланс-М” ООД; Обучение на персонала Сдружение с нестопанска цел “Национална бизнес мрежа”; Провеждане на процедури за избор на изпълнители ЕТ “Димитров и сие консулт”; Подготовка на формуляра за кандидатстване Национално сдружение на общините в България АКТИВ ЕООД.

В резултат на извършения основен ремонт, реставрационни и консервационни работи е подобрено и осъвременено състоянието на паметниците на културата, къщите музеи “Райна Княгиня”, “Дудекова”, “Лекова” и “Тутева”. Във всичките четири обекта са ремонтирани основно покривите, ремонтирани и боядисани фасадите и по места приземните етажи, ремонтирани и консервирани дървените части, ремонтирана ограда и входни порти, изградено е ново художествено и парково осветление, пренаредена е настилката и озеленяването в дворовете, изградени са нови санитарни възли, достъпни за хора с увреждания, а в Лековата къща е изградена нова чешма. В Дудекова и Лекова къщи са изградени и дренажни системи на сградите. В сградата на Исторически музей – Панагюрище основно е ремонтиран покрива, изградени са топлоизолационни фасади, дренажна система, платформа за инвалиди, климатизация, системи за видео наблюдение и пожароизвестяване. Изграден е и нов Посетителски информационен център, даващ възможност за представяне със съвременни аудио-визуални средства културно-историческото наследство на Панагюрище. По нов съвременен начин е подредена музейната експозиция, представяща епохите на Възраждането, Априлското въстание – 1876 година, Руско-турската война – 1878 година, както и археологията на Панагюрище. Нов архитектурен елемент при реализирането на проекта е създадената Стена на благодарността на улица “Райна Княгиня”, където са изписани имената на световно известни общественици, дипломати, писатели и политици, подкрепили България в борбата й за свобода и независимост. В посока подобряване на техническата инфраструктура основно са ремонтирани тротоарите и уличните платна по улиците “Райна Княгиня”, “Ген. Гурко”, “Оборище”, “20-ти април” и “Ген. Дондуков”. Изградена е и нова туристическа инфраструктура, включваща информационни табели, насочващи към туристическите обекти. В посока реклама на проекта е създадена графична идентичност на проекта – лого и мото, изработени са пет вида рекламни брошури, фотоалбум и бранд сувенир; направени са публикации с цел реклама на проекта в национални, регионални и специализирани медии; излъчени са рекламен видео клип в телевизии с национален и регионален обхват и рекламен радио спот, излъчван периодично в радиа с регионален и национален обхват; изработена е интернет страница на проекта, както и пет броя рекламни филми, които се представят в Посетителския информационен център в сградата на градския исторически музей; проведен е еднодневен информационен тур за журналисти, тур оператори и хотелиери. За представяне на проекта е проведено обучение на 8 служители в Исторически музей – Панагюрище, половината от които по специалността “Екскурзовод”, а останалите по специалността “Анимация в туризма”.

В хода на заключителната пресконференция по проект “Панагюрище – столица на свободата” бе разискван въпросът за избилата влага в приземния етаж на музея, където е експонирана археологията на Панагюрище. Кметът Белишки увери присъстващите, че по повод констатирания проблем между Общината и директора на музея се води кореспонденция и непрекъснат диалог, като се търсят най-добрите решения. Има два варианта – единият е свързан с използване на специален химикал, който да премахва капилярната влага по стените, другият е чрез абсорбатори. Г-н Ясен Христев, уредник в Природонаучния музей и бивш кмет на общината, уточни, че влагата в музея е установена още през 1980 година, когато природонаучната експозиция е била именно там – в подземния етаж. Това е наложило и изместването й в отделна сграда. Той обаче, подчерта значимостта на този проект, който като идея се е зародил още през 80-те години на миналия век, но едва сега е реализиран и поздрави Ръководството на общината за това, че се е наело с изпълнението му, защото той е сложен за изпълнение, но и много важен както за хората от Панагюрище, така и от цялата страна.

В заключение кметът г-н Никола Белишки каза: “Това, което се случва в Панагюрище, не може да се случи навсякъде! Ние сме длъжни пред нашите предци да пазим историята жива и пред нашите деца, за да растат истински българи.”










 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

..............................................................................................................