Идентификация



Община Панагюрище – първа в областта в кампания на РИОСВ – Пазарджик за разделно събиране на отпадъци Печат Е-мейл
Написано от Връзки с обществеността   

 


Панагюрище е първата община в област Пазарджик, която се включи в кампанията на РИОСВ “Разделното събиране – първа стъпка в зеленото ежедневие”.

На работните места в Общината и в кметствата по населени места бяха поставени общо 100 специални контейнера за събиране на чиста отпадъчна хартия, която впоследствие да може да се преработи и да влезе отново в употреба. Факт е, че всеки рециклиран тон хартия спасява 17 дръвчета, 1440 литра нефт, 4000 кв.ч. енергия и 26 530 литра вода. Това количество представлява 64% спестена енергия, 58% водни спестявания и 27 216 гр. по-малко замърсяване на въздуха.

С включването си в кампанията на Регионалната инспекция по околна среда и води, администрацията на Община Панагюрище се ангажира да използва пълноценно специалните контейнери за хартиени отпадъци, като по този начин всеки служител заявява гражданска позиция и отношение към проблемите, свързани с опазване природата чиста. Всеки, включил се в кампанията, показва на практика какви са отговорите на въпросите “Как отпадъците могат да се превърнат в ценен ресурс?”, “Какво трябва да направя с моите отпадъци, за да може обществото да спечели, като събраните отпадъци се преработят от рециклиращите предприятия в страната ни в нови продукти?”, “Защо и как да събирам разделно отпадъците в офиса и вкъщи?”.

Отпадъците са ценен ресурс и тяхното неоползотворяване ни струва скъпо. Ако всеки знае какво трябва да прави с отпадъците и положи малко усилия и време, той е дал своя принос към опазването на природата. Разделното събиране на отпадъците води до по-лесното им рециклиране и превръщането им в ресурси. По този начин те не отиват в депата, а в рециклиращите предприятия и се пестят средства, които реално жителите плащат под формата на данъци.

Като потребители, ние заплащаме продуктова такса, включена в цената на всеки продукт, от който се образува масово разпространен отпадък. Когато купуваме един продукт в супермаркета, електрически или електронен уред и дори малък комплект батерии, ние заплащаме в цената и разходите за последващо третиране, когато те се превърнат в отпадък. Единственият начин тази стойност да бъде достатъчна е да изхвърлим или върнем отпадъка на определеното за това място. Само така можем да бъдем сигурни, че ние като потребители, но и бизнесът и Общината няма да бъдем принудени да правим още и още разходи за отпадъци.

Всички разделно събрани отпадъци преминават през сепарираща инсталация. Пластмасите например са 7 основни вида и всеки поема към съответното рециклиращо предприятие. Някои от тях са не просто различни, но дори технологично не могат да се рециклират заедно. Затова винаги преминават през допълнително сепариране. Разделянето още при източника на генериране на отпадъци е гаранция за това, че няма да попаднат хранителни отпадъци, които да замърсят рециклируемите опаковки. Именно това, че сме ги отделили и почистили ги прави ценни и използваеми като суровина за рециклиращите предприятия.

Събраната незамърсена хартия в специалните контейнери на работните места в Община Панагюрище и в кметствата на осемте населени места на общината ще бъде рециклирана и превърната в ресурс, ще спаси дърво, ще спести енергия ще запази водата и въздуха чисти. Това е стъпка към по-доброто и чисто зелено ежедневие на общината.