Идентификация



Днес в Панагюрище бе направена първа копка по проект за изграждане на регионална система за управление на отпадъците Печат Е-мейл
Написано от Връзки с обществеността   

Кметът на община Панагюрище Никола Белишки, кметът на община Стрелча Иван Евстатиев, ръководителят на Управляващия орган на Оперативна програма "Околна среда 2007-2013 г." Спиридон Александров, народният представител Христо Калоянов и главен архитект Колев на Областна администрация - Пазарджик направиха днес (16 юни 2014 година) символичната „първа копка“ на строително монтажните работи по проект „Изграждане на регионална система за управление на отпадъците регион Панагюрище“. Проектът се изпълнява по приоритетна ос 2 на Оперативна програма „Околна среда 2007-2013 г. (ОПОС) по процедура с референтен ВG161РО005/10/2.10/07/22 Подобряване и развитие на инфраструктурата за третиране на отпадъци“ и се финансира от Европейски фонд за регионално развитие на Европейския съюз и от държавния бюджет на Република България чрез оперативната програма.

Церемонията започна с тържествен водосвет, отслужен от Негово Благоговейнство отец Петър, предстоятел на църквата „Света Троица“, село Поибрене и приветствие от кмета на община Панагюрище.

Сред официалните гости на събитието бяха заместник-областният управите на Областна администрация Пазарджик Диана Варникова-Милчева, директорът на Регионална инспекция по околна среда и водите – Пазарджик Костадин Гешев, Калин Бочуков – представител на Оперативна програма „Околна среда 2007-2013г.“, Тони Йорданов – представител на изпълнителя на строително монтажните работи ДЗЗД „РУСО-Панагюрище“.

След официалната церемония „първа копка“, в сградата на Община Панагюрище се проведе пресконференция за представяне на проекта и избраните изпълнители. Ръководителят на проекта Таня Чалъкова представи целта на проект Изграждане на регионална система за управление на отпадъците регион Панагюрище“, дейностите предвидени за изпълнението, очакваните резултати при реализирането му, както и избраните изпълнители.

Целта на проекта е прилагане на интегриран подход за осигуряване на екологосъобразно, икономически ефективно и социално поносимо третиране на битови отпадъци в община Панагюрище и община Стрелча, чрез изграждане на регионална система за управление на отпадъците, съответстваща на нормативните изисквания. Интегрираният подход предполага обхващане на целия поток от образувани отпадъци от територията на двете общини и прилагане на комплекс от мерки за екологосъобразното им третиране. Последното се изразява в ограничаване негативното въздействие на процеса върху всички компоненти на околната среда (въздух, води, почви, биоразнообразие) и ограничаване потреблението на ресурси (включително енергия) при следване на йерархията за управление на отпадъците, посочена в Директива 2008/98/ЕС, транспонирана в националното законодателство със Закона за управление на отпадъците. Икономическата ефективност предполага оптимално съотношение между постигнатия ефект и извършените разходи от гледна точка на отделните заинтересовани страни – обслужвано население, индустриален сектор, доставчици на услуги, публичен сектор и т.н. Социалната поносимост изисква системите за управление на отпадъците да отговарят едновременно както на потребностите на населението, така и на възможностите му да заплаща предоставянето на услугата.


Инвестиционният проект ще се реализира на площадка с размер приблизително 131 282 кв.м., намираща се в местността „Братаница“, в землището на град Панагюрище. В границите на площадката е разположено и съществуващото депо на община Панагюрище. Теренът, върху който ще се разположат отделните съоръжения се намира на юг, запад, северозапад и север от съществуващото депо. Проектът предвижда изграждане на регионална система за управление на отпадъците, включваща няколко компонента: депо за неопасни отпадъци – изграждане на 1 клетка; инсталация за компостиране на зелени отпадъци; стопански двор с приемна зона и инженерна инфраструктура; усвояване на терен, чрез рекултивация на съществуващото депо на община Панагюрище; изграждане на довеждаща инфраструктура – път, водопровод и електрозахранване.

С изпълнението на проекта ще се постигне подобряване на качеството на управление на отпадъците в съответствие с националното ни законодателство и това на Европейския съюз; отклоняване на биоразградимите отпадъци, предназначени за депониране, чрез изграждане на компостираща инсталация; отделяне на по-голям процент рециклируеми компоненти от образуваните отпадъци, чрез въвеждане в експлоатация на мобилна сепарираща инсталация (през 2016 година); осигуряване на устойчиво обслужване на системата и опазване на околната среда в региона; прилагане на йерархията за управление на отпадъците и предоставяне на дългосрочен, екологично ориентиран, икономически ефективен и социално поносим план за управлението на отпадъците в региона и не на последно място – изпълнението на задълженията на Република България по договора за присъединяване, изпълнение на разпоредбите в секторното законодателство на ЕС и осигуряване на съответствие с Националната програма за управление на отпадъците 2009-2013 година.

Изпълнители на проект Изграждане на регионална система за управление на отпадъците регион Панагюрище“ са:

  • Строително монтажни работи – ДЗЗД „РУСО-Панагюрище“;

  • Строителен надзор – ДЗЗД „Консорциум ЕКИП“;

  • Техническа помощ – ДЗЗД „Инвестиционно проектиране – Естреа“;

  • Одит на проекта - „Актив“ ООД;

  • Мерки за публичност – ЕТ „Нитос-2-Иван Стоев“.

      Договорът за изпънение на проекта бе подписан на 14.12.2012 година. Заложената

    крайна дата за реализиране на проекта е 14.09.2015 година. Общата стойност на проекта е 18 299 654,65 лева, като от тях 14 727 705,13 лева е финансирането от ЕФРР, националното финансиране е в размер на 2 599 006,79 лева, а на общините Панагюрище и Стрелча, в качеството им на Регионално сдружение за управление на отпадъците - 972 942,73 лева. Бенефициент по проекта е Община Панагюрище.

Последно променен на Понеделник, 16 Юни 2014 22:11