Идентификация



На 5 юни отбелязваме Световния ден за опазване на околната среда Печат Е-мейл
Написано от Връзки с обществеността   

 

По повод Световния ден за опазване на околната среда – 5 юни, днес Обединен детски комплекс – Панагюрище организира хепънинг на тема “Да съхраним и обогатим”. В двора на комплекса се събраха десетки преподаватели и техните ученици. Чрез инициативата си, те за поредна година заявиха своята гражданска позиция и отношение към проблемите за екологичното равновесие на планетата. С цел недопускане замърсяването на атмосферния въздух и на водата, които са важна част от околната среда и играят съществена роля за здравето на хората и за продължителността на човешкия живот, те вместо да изхвърлят непотребните вече подаръчни торбички, найлонови пликчета и пластмасови капачки, сътвориха от тях истински произведения на изкуството. От пластмасови капачки направиха пана, от метални – магнити за хладилник във формата на калинки и пчелички. Сами рециклираха хартия, от която правиха подложки за покани и картички. Изработиха специални указателни табели, които да поставят на контейнерите и кофите за смет. Моделираха с течен парафин, от непотребна хартия направиха цяла цветна градина, от памперси - торта и дори рокля от найлонови торбички. Накрая всички участници в хепънинга написаха имената си на разноцветни хартиени цветя и ги залепиха на по-рано изработеното от тях дърво на входа на детския комплекс.


Хепънингът “Да съхраним и обогатим” бе организиран с финансовата подкрепа на “Асарел-Медет” АД по силата на дарителски договор между предприятието и Община Панагюрище.

Световният ден за опазване на околната среда се чества от 1973 година по решение на конференцията на Организацията на обединените нации по проблемите на околната среда, проведена в Стокхолм през 1972 година. На този форум е приета и Декларация за околната среда. Тя е първият международен договор за принципите за екологична защита на Земята.

Световният ден за опазване на околната среда се провежда под егидата на Програмата на ООН за околната среда (ЮНЕП). На този ден ежегодно се присъжда и основната награда на ООН в областта на околната среда и развитието - "Глобал-500". По традиция тази награда се връчва на държавни, политически и обществени дейци, допринесли с дейността си за опазването на околната среда. Наградата представлява почетно звание и няма паричен еквивалент.