Идентификация



Кметът на община Панагюрище даде пресконференция по проект, изпълняван по Оперативна програма Административен капацитет Печат Е-мейл
Написано от Връзки с обществеността   

 

Днес, 30 май 2014 година, в сградата на Община Панагюрище се проведе пресконференция във връзка с реализирането на проект “Укрепване капацитета, компетентността на Общинската администрация – Панагюрище за по-ефективно и ефикасно изпълнение на задълженията им”. Проектът се изпълнява от Община Панагюрище, като бенефициент по Договор за безвъзмездна финансова помощ №13-22-88/ 06.01.2014 г. по Оперативна програма «Административен капацитет», Приоритетна ос ІІ «Управление на човешките ресурси», Подприоритет 2.2 «Компетентна и ефективна държавна администрация», Бюджетна линия BG051PO002/13/2.2-11. Обща стойност на проекта е 65 908,80 лева, а периодът на изпълнение е 9 месеца – от 06 януари до 06 октомври 2014 година.

Пресконференцията бе открита от кмета на общината г-н Никола Белишки, който представи основната цел на проекта - повишаване квалификацията, подобряване на професионалната компетентност и мотивация на служителите от общинската администрация Панагюрище, за качествено обслужване на гражданите и бизнеса. Кметът представи и екипа по проекта. Ръководител е г-жа Петя Димитрова, а счетоводител е г-жа Мария Каратабанова – и двете външни експерти с опит в работата по европейски програми. Координатор на проекта е главният експерт “Връзки с обществеността, протокол и международно сътрудничество” на Община Панагюрище г-жа Цеца Плачкова-Попова.

Ръководителят на проекта представи специфичните цели, целевите групи, дейностите и очакваните резултати. С реализацията на проект “Укрепване капацитета, компетентността на Общинската администрация – Панагюрище за по-ефективно и ефикасно изпълнение на задълженията им” се цели повишаване на знанията и професионалната компетентност на 75 служители в Общинска администрация Панагюрище, чрез усвояване на законови и подзаконови нормативни документи; повишаване на ефективността на работа на служителите и усвояване на знания и умения за намаляване на корупционния риск, както и подобряване на мотивацията им. В целевата група на проекта са включени 75 служители в Общинска администрация – Панагюрище, от които 17 служители са с ръководни функции, 51 служители са с експертни функции и 7 служители са от дирекция „Административно – правно и информационно обслужване”.

Основните дейности по проекта са три:

Дейност 1: Управление на проекта, включваща сформиране на екип от ръководител, координатор и счетоводител, както и администриране и отчитане на проекта.

Дейност 2: Обучения по теми, избрани от каталога на Института за публична администрация (ИПА) за служители от общинската администрация.

Дейност 3: Информираност и публичност.

В изпълнение на проекта са планирани 13 обучения по избрани и планирани от каталога на Института за публична администрация обучения по различни тематики: публичен имидж – елементи на доброто управление; делова етика; административно регулиране на стопанската дейност; основни производства по Административния процесуален кодекс /за неюристи/; правна уредба и приложение на Гражданския процесуален кодекс /за не юристи/; семеен кодекс и кодекс на международното право; етика и превенция на корупцията в държавната администрация; професионална етика и етично регулиране в държавната администрация (практически умения за решаване на етични дилеми и конфликти, възникващи при извършваните дейности и процедури); методи и техники за прозрачна администрация; изграждане на среда за практическо прилагане на закона за електронно управление; административно обслужване; презентационни умения. MS POWER POINT; конфликт на интереси - правна рамка и практики.

Планираните обучения и конкретните тематики, подбрани от каталога на ИПА ще осигурят постигането и удовлетворяването на идентифицираните потребности на целевата група. Всяко избрано обучение с неговата конкретна тематика цели две неща. На първо място да даде на участниците в него конкретни знания, опит, умения и споделени практики в избраната тематика. Като общ ефект от провеждането на тези обучения ще се повиши професионалния капацитет на обучените служители, което респективно ще направи общинската работа по-ефективна и по-качествена. На второ място да подготви важният елемент – човешките ресурси, които да реализират политиката за устойчив икономически растеж на местната икономика и заетост.

Изпълнението на проекта от Община Панагюрище ще допринесе за реализирането на стратегическата цел, залегнала в Програмата за управление на община Панагюрище 2011-2015 - Превръщане на община Панагюрище в привлекателно място за живеене и притегателен център за инвестиции, иновации и работа.

Последно променен на Петък, 30 Май 2014 16:28