Идентификация



За знаците и буквите – с песен, слово и танц Печат Е-мейл
Написано от Връзки с обществеността   

Тържествен концерт „За знаците и буквите – с песен, слово и танц“ се проведе на 20 май в Театър Дом-паметник, Панагюрище, по повод  Деня на българската просвета, култура и на славянската писменост.

Кметът на община Панагюрище Никола Белишки отправи сърдечен поздрав към всички учители и ученици, просветители и духовници, творци и дейци на културата, като подчерта значението на делото на Светите братя Кирил и Методий и непреходната сила на знанието.

По традиция вечерта започна с връчване на ежегодните почетни отличия  „Учител на година“, „Творец на годината“ и „Златен ритон“ на Община Панагюрище, както и отличието „Неофит Рилски“ на Министерството на образованието за постигнати високи резултати в сферата на образованието.


За четиринадесета поредна година в община Панагюрище се избира „Учител на годината“ и носители на значка „Златен ритон“, а за единадесета – „Творец на годината“. За 2014 година Община Панагюрище удостои с наградата “Учител на годината” по степени, както следва:

- Кунка Велева – старши учител в Обединено детско заведение “Райна Княгиня”, получила 6 от 6 гласа при тайното гласуване на Комисията за избор на учители на годината на 15 май и добавен 1 глас от електронната анкета от сайта на Общината;

- В начален етап 1-4 клас на основното образование – Стефка Стефанова, старши учител в Основно училище “Проф. Марин Дринов” – с три от шест гласа на Комисията и добавен един глас от електронната анкета;

- В прогимназиален етап на основното образование – старши учител в Основно училище “Проф. Марин Дринов” Елена Савова-Гергинекова, с пет гласа на Комисията и един от електронната анкета;

- Гимназиален етап – старши учител в Средно общообразователно училище “Нешо Бончев” Снежана Симеонова, със спечелени шест гласа от Комисията и един от електронната анкета.

За “Творец на годината” за 2014-та, с десет гласа на Комисията за избор на творец, която също гласува на 15 май, бе избрана Мария Терзийска – художествен ръководител и хореограф на Фолклорен танцов състав “Тангра” при Народно читалище “Искра-1872” – село Попинци.

Със значка “Златен ритон” бяха удостоени шестима учители и културни дейци със заслуги към бъдещето на Панагюрище – Йовка Пиперкова, с 41 години педагогически стаж; инж. Юлия Кулинова, с 26 години педагогически стаж; Тодор Джевелеков, с 39 години педагогически стаж; Величка Станчева, с 37 години педагогически стаж; Цонка Чолакова, със стаж от 38 години и Радка Ангелова – 36 години стаж.

Наградите бяха връчени лично от кмета на община Панагюрище г-н Никола Белишки.

В навечерието на 24-ти май Министерството на образованието връчва и най-високата награда на учителите за принос в развитието на образователното дело.- наградата „Неофит Рилски”. Тази година носители на наградата са учителите Петранка Машева - учител по изобразително изкуство  в ОУ "Проф. Марин Дринов"  и  Иван Кисьов – учител по математика в ОУ „20–ти април”.


След официалната церемония по награждаване на лауреатите, с песен, слово и танц разказаха за знаците и буквите участниците в тържествения концерт, посветен на Деня на българската просвета и култура и на славянската писменост. Концертът бе открит от Вокална група „Радеан“ при Народно читалище „Виделина-1865“, Панагюрище с диригент Анета Калпакова. Църковно песнопение, песен за Константин Кирил Философ и песен за Паисий прозвучаха под клавирния съпровод на Цеца Радивчева-Калпакова. С невероятното си изпълнение на „Вечерай, Радо“, вплела песен и танц ведно, Виктория Манева /възпитаничка на Обединена школа по изкуствата „Евгений Зумпалов“ с преподавател Нона Немигенчева/ очарова публиката. Танцовият състав при Обединен детски комплекс, с хореограф Елеонора Найденова припомниха с танца си легендата за река Луда Яна. Дивната българска народна песен, волна като синьото небе на България, гальовна като майчините очи, омайна като горско биле, звучна като ромон на ручей, бе представена от драматичния тенор Цвятко Ценов с изпълнението на „Ганините очи“. А богатството и колорита на българския фолклор бяха представени от огнените танци на Танцов състав „Средногорска жарава“. „Песен за България“ изпълни малката Надежда Ковачева от Обединената школа по изкуствата „Евгений Зумпалов“, с преподавател Нона Немигенчева. Две майсторски изпълнения на акордеон –френския валс „Съперница“ и руски пролетен хоровод „Хубавата Минка“, представи Петко Златко – абитуриент от Професионалната гимназия по индустриални технологии, мениджмънт и туризъм, и обра овациите на публиката. Младите възпитаници на Стоил Атанасов от класа по китара и ударни инструменти към Обединената школа по изкуствата „Евгении Зумпалов“ Дейвид Белишки, Илчо Машев и Константин Хърков представиха една оригинална интерпретация на песента „Синева“, а носителката на редица престижни награди от международни и национални конкурси Иванина Узунова от класа по пеене на Нона Нечигенчева изпълни песента „Рапсодия“. Като ярки и  красиви пролетни цветя разцъфнаха на сцената най-малките участници в концерта – децата от Целодневна детска градина „Първи юни“ с директор Цеца Радивчева-Калпакова. Балетното им изпълнение по музиката на Митко Щерев от филма „Осъдени души“ искрено трогна публиката.  Вечната „Моя страна, моя България“ изпя носителят на наградата „Творец на годината“ за 2009-та, достойният панагюрец Никола Скачков. Мажоретният състав при Средно общообразователно училище „Нешо Бончев“ с художествен ръководител и хореограф Мария Бензарова представи „Ботев марш“ и за пореден път спечели сърцата на публиката. Тържествения концерт, посветен на 24 май – Ден на българската просвета и култура и на славянската писменост, завърши с изпълненията на рапсодия „Оборище“ и „Дунавско хоро“ на Духовия оркестър „Делчо Радивчев“ при народно читалище „Виделина-1865“, Панагюрище, с диригент Андрея Манев и капел-майстор Димитър Найденов.


Празничното отбелязване на празника на буквите – 24 май, ще започне в 10:00 часа на площад „20-ти април“ с шествие на образователните и културни институции в Панагюрище, последвано от концертна програма с участието на:

- Танцов състав при СОУ ”Н. Бончев” с хореограф – Мария Бензарова,

- Демонстрация на Спортен  клуб „Таекуон –до” – „Один” – с треньор Желязко Гагов,

- Мажоретен състав ”Елинор” при ОДК, с хореограф  Елеонора Найденова ,

- Фолклорен танцов състав „Тангра” при Народно читалище „Искра- 1872” – с. Попинци

- Концерт на поп изпълнителката Поли Генова и момичетата от  „Латида”.