Идентификация



В Общината се проведе среща с политическите партии заради нарушаване на кметска Заповед Печат Е-мейл
Написано от Връзки с обществеността   

 

По инициатива на ръководството на община Панагюрище, днес в сградата на Общинска администрация се проведе отворена за медиите среща с представители на местните структури на политически партии. На поканата се отзоваха само г-н Никола Белишки – председател на общинската структура на ПП ГЕРБ и г-н Димитър Желязков – представител на Реформаторския блок.


Темата бе поставена още в самото начало на срещата от заместник-кмета на общината инж. Георги Павлов – нарушаването на негова Заповед №291 от 24 април 2014 година, касаеща определянето на места (общински табла) за поставяне на агитационни материали във връзка с провеждане на избори за членове на Европейския парламент на 25 май 2014 година. Г-н Павлов уточни, че в Заповедта са изброени местата, които могат да се използват за целта, като в същото време се забранява поставянето на агитационни материали на сгради - общинска собственост, автобусни спирки, електрически табла и стълбове. По населени места на общината кметове на кметства издават заповеди, с които определят съответните места за поставяне на агитационни предизборни материали. В случай на нарушение на Заповедта, виновните подлежат на санкциониране и то за всяко едно нарушение поотделно по реда на Закона за административните нарушения и наказания  и по Наредба №1 на Общински съвет – Панагюрище. Заместник-кметът Павлов изрази своето категорично становище, че поради зачестилите случаи от изминалата седмица на неспазване Заповедта, ще бъдат предприети законовите мерки спрямо нарушителите и те ще бъдат санкционирани. Той припомни, че почистването на вече разлепените плакати на нерегламентираните за целта места води до допълнителни разходи на данъкоплатеца и ангажиране на работници от Общинско предприятие “Чистота” за извършване на непредвидени допълнителни дейности.

До момента в Община Панагюрище е постъпил един сигнал от ПП ГЕРБ за неправомерно разлепване на агитационни предизборни материали от Коялиция за България. Сигналът е изпратен по компетентност до РИК - Пазарджик. Според отговорът на РИК, обаче, сигналът трябва да бъде подаден директно до комисията, а не до общинските администрации по места, след което РИК излиза с Решение, с което задължава Общинската администрация да свали агитационните материали. В конкретния случай Регионалната избирателна комисия не е взела отношение и Община Панагюрище, без да има Решение на РИК, в изпълнение Заповедта на кмета, е свалила материалите от нерегламентираните за целта места.

На срещата секретарят на община Панагюрище г-жа Иванка Димитрова припомни, че освен да се спазва стриктно Заповедта на кмета за поставяне на агитационните предизборни материали на определените за целта места, след провеждане на изборите, политическите партии се задължават да почистят в срок същите.

В заключение заместник-кметът Георги Павлов отправи призив, чрез местните медии, за спазване на законовите и подзаконови разпоредби, като се преустанови поставянето на агитационни материали от политически партии, движения и коалиции на нерегламентираните за целта места.