Идентификация



Днес ще бъдат избрани учител и творец на годината на община Панагюрище Печат Е-мейл
Написано от Връзки с обществеността   

 

Днес (15 май) от 16:00 часа в Сесийната зала в сградата на Община Панагюрище ще гласува комисията за избор на “Учител на годината”,  а от 17:00 часа – комисията за избор на “Творец на годината”.

В периода 8-14 май 2014 година на сайта на Община Панагюрище бе активирана анкета за електронно гласуване от гражданите за избор на “Учител на годината” в четири категории – за учители от детски градини и учители от училища от първи до четвърти клас, от пети до осми клас и от девети до дванадесети клас, както и за “Творец на годината” на община Панагюрище.

Номинирането за наградата “Творец на годината” става по предложение на културните институции, общински организации и сдружения с нестопанска цел и творчески групи въз основа на следните критерии: реализиране лично творчество с високо художествена стойност за предходната година; принос и постижения в областта на културата; активно включване в обществения културен живот на Община Панагюрище; лауреати на регионално, национално, международно ниво; подпомагане развитието и съхраняване културните традиции в общината. Изборът на “Творец на годината” става от временна комисия в състав: заместник-кмета “Хуманитарни дейности”, постоянна комисия „Образование, култура, младежки дейности и спорт” на Общински съвет, директор на дирекция “Образование, култура, социални и младежки дейности”, главен експерт “Култура” към Общинска администрация. В комисията по избор на “Творец на годината” взимат участие и ръководители на културни институции, творчески групи, медии и неправителствени организации, имащи отношение към културната дейност. Към гласовете на членовете на комисията се прибавя 1 точка от гласуването в електронната анкета на сайта на Общината.

Тази година в категорията “Творец на годината” на община Панагюрище са номинирани петима кандидати - Мария Борисова Бензарова, предложена от “Сдружение на предприемачите, Лайънс клуб, Ротари клуб и Медиен център “Оборище” ЕООД;  Иванина Георгиева Узунова, номинирана от Градска библиотека “Стоян Дринов”;   Мария Терзийска, предложена от вестник “Време 2001”, Димитър Стефанов – от Народно читалище “Виделина-1865” и Иван Костов Ушев – от Медиен център “Оборище” ЕООД”.

Според гласуваната актуализирана система за избор на “Учител на година”, наградата има морално и материално измерение. В морален аспект, целта е да издигне престижа на учителската професия като се популяризира сред обществото професионализмът, гражданският принос и значимите постижения на наградения учител, а материалният - да изрази благодарност към носителите на званието, чрез връчване на специална парична премия. Наградата “Учител на годината” има за цел да се обогати системата за духовно стимулиране труда на учителите и това да стане чрез обществена оценка на дейността им, да се повиши личното професионално самочувствие и авторитет на учителите, чрез популяризиране на изявите и успехите им, да стимулира професионалното и личностното им израстване, да се привлече вниманието на широката общественост към училището и професията на учител. Наградата се присъжда на учители от детските заведения и училищата на територията на Община Панагюрище. Предложенията се правят от Педагогическия съвет  на училищата и детските заведения до директор Дирекция “ОКСМД“. Директор дирекция“ОКСМД“ внася предложенията в Постоянната комисия „Образование, култура, младежки дейности и спорт” всяка година, до 1 май. Излъчването  на кандидатите става по степента на образование: предучилищна степен, начална училищна степен, прогимназиален етап, гимназиална степен. Всяка образователна институция има право да предлага само по един кандидат от образователна степен. Имената на предложените учители се публикуват на страницата на Общината, в специална анкета. Събралият  най-много гласове кандидат, получава една точка в крайното класиране. Нарочно определена Комисия, гласува поименно всяка кандидатура и подрежда класирането по образователна степен. Комисията се състои от 6 члена - председателят на Постоянната комисия “Образование, култура, младежки дейности и спорт” на Общински съвет, председателят на Синдиката на учителите в общината, заместник-кметът „Хуманитарни дейности“, директорът Дирекция „ОКСМД”, един представител, който е избран от Съвета на директорите, за да ги представлява и защити тяхното предложение и представител на Общински младежки парламент.

Кандидатите за наградата “Учител на годината” трябва да отговарят на следните изисквания: да са постигнали високи и трайни резултати в своята педагогическа дейност; да се ползват с висок авторитет сред учениците и  техните родители; да ползват различни иновационни технологии в своята практика; да работят по инициативи съвместно с различните НПО, институции и общественост; да имат отличия, както на национално, така и на общинско ниво през година, за която  е издигната кандидатурата; през последните три години да не са носители на Наградата „Учител на годината”; да са пример за гражданско поведение. Документите, които трябва да съпровождат всяка кандидатура са:  лична анкетна карта, която се попълва от всеки кандидат (по образец); копие на всички отличия, които кандидатът е спечелил през учебната  година, в която е номиниран за наградата „Учител на годината”; анкетна карта, попълнена от Директора на училището за кандидата, в подкрепа на решението на Педагогическия съвет; ксерокопие от решението на Педагогическия съвет и подкрепено от Училищното настоятелство; подкрепящи писма от организации и неправителствени организации.

След вземане на окончателно решение кои кандидати ще бъдат носители на наградите “Творец на годината” и “Учител на годината”, предложенията се внасят за решение в Общински съвет.

Номинирани за учители на годината са: за учител в детско заведение – Кунка Лукова Велева; за учител в начална училищна степен от 1 до 4 клас – Стефка Иванова Стефанова, Виолета Стоянова Авелова и Зорка Дойчинова Кисьова; за учител в прогимназиална училищна степен от 5 до 8 клас – Елена Лазарова Савова-Гергинекова, Стоянка Иванова Ракова и Сърма Петкова Шишкова; за учител в гимназиална училищна степен от 9 до 12 клас – Снежана Страхилова Симеонова.

Наградата “За принос към бъдещето на Панагюрище“ се връчва на учители, пенсионирани в периода – от 01.05 на предшестващата година, до 01.05 на текущата година. Тя е индивидуална за всеки учител и представлява брошка „Златен ритон“. Предложенията за носителите на Наградата „За принос към бъдещето на Панагюрище“ се внасят от директорите на образователните институции и се потвърждават с Решение на Общинския съвет.

Наградите тази година ще бъдат връчени на тържествения концерт по повод Деня на славянската писменост и българската просвета и култура, който ще се състои на 20 май 2014 година от 18:00 часа в Театър Дом-паметник, Панагюрище.