Идентификация



Нощ на музеите в Панагюрище Печат Е-мейл
Написано от Връзки с обществеността   

 

Дълга нощ на музеите (на немски: Lange Nacht der Museen) – така е наречена културната инициатива, която за първи път се провежда в Берлин през 1997 година, а впоследствие намира отзвук и продължение в други европейски градове. В България такова събитие се провежда за първи път в Пловдив под името Нощ на музеите и галериите. Началото е поставено на 30 септември 2005 година и съвпада със сезона на „Есенния салон на изкуствата“ в града. Градове-партньори на инициативата са Пазарджик и Стара Загора. От 2006 година  инициативата се провежда и в София, където тя ежегодно се случва през май.

По подобие на столицата, в Панагюрище Нощта на музеите също се организира през месец май. За трета поредна година Исторически музей – Панагюрище ще отвори врати за посетители и през нощта на 17 май, в навечерието на Международния ден на музеите, отбелязван ежегодно на 18 май.

Историческият музей в Панагюрище ще работи с вход свободен на 17 май 2014 година от 17:00 до 23:00 часа, както и през целия ден на 18 май. В нощта на музеите посетителите на музейния комплекс в града ще могат да видят филма „70 години Исторически музей”, който ще бъде прожектиран в Информационната зала на Панагюрско златно съкровище. От 18:30 часа в двора на музея ще гостува Фолклорен танцов състав  „Тангра” при Народно читалище „Искра-1872”, село Попинци с изпълнения-откъси от  спектакъла „Магията наречена фолклор”.

Отворени за посетители са залата-трезор с оригинала на Панагюриското златно съкровище, Природонаучния музей в града и къщите музеи на Райна Княгиня, Тутева и Лекова. Родната къща на Проф. Марин Дринов е отворена за посетители при предварителна заявка.