Идентификация



Днес се поклонихме пред паметта на делегатите от Първото Велико народно събрание на Оборище Печат Е-мейл
Написано от Връзки с обществеността   

С тържествен молебен-водосвет, отслужен от Архиерейския наместник на Панагюрска духовна околия и предстоятел на църквата "Св. Богородица" Негово Всеблагоговейнство проиерей Атанас Манолов, Негово Благоговейнство отец Стоян, предстоятел на църквата "Св. Георги" в Панагюрище и Негово Благоговейнство отец Румен, предстоятел на църквата "Св. Николай Мирликийски" в Копривщица, днес започна поклонението пред паметника на Оборище.

 

Слово произнесе председателят на 42-то Народно събрание на Република България г-н Михаил Миков. нес, 138 години след Оборище и Априлската епопея, можем да кажем, че ние сме европейци не само географски. Нашият европеизъм не е само с Борис Кръстителя, Симеон Велики, Иван-Асен и Калоян. Нашият европеизъм е тъкмо тази идея за равенство. Дълбоко залегнали в българската психология, традиция и история са идеите за общност, за равенство. Нека отново да кажем, че по онова време това е най-могъщата европейска идея. И тя е не само идея, тя е идеал на просветения европейски свят. Априлци - и преди тях делегатите на Оборище - в исторически план са в еднаква степен европейци като дейците за обединението на Италия, за освобождението на Ирландия, за съпротивата в Полша, както и в другите балкански страни. В това отношение трябва да повторим за сетен път, че сме били европейци още преди да се появим на европейската политическа карта като самостоятелна държава.", каза в част от речта си г-н Миков.

По традиция днес бе връчена наградата "Оборище", учредена от Сдружение на възрожденските градове и общности в България "Възраждане за ХХІ век". Тази година наградата “Оборище” бе присъдена на един от най-авторитетните съвременни български историци – акад. Константин Косев. Неговите интереси са пряко свързани с Българското възраждане. Автор е на десетки монографии, студии и статии не само у нас, но и в чужбина. Изследванията му на Априлското въстание и Руско-турската освободителна война имат приносен характер за развитието на съвременната българска историопис. Сред проучванията на акад. Косев се открояват и публикациите, посветени на Панайот Хитов, Васил Левски, Стефан Стамболов и редица други дейци и събития, свързани с националноосвободителните борби на българския народ през ХІХ век. Акад. Константин Косев има безспорни заслуги не само за изучаване и популяризиране на възрожденската ни история, но и за подготовка на млади специалисти, които намират успешна реализация като университетски преподаватели, научни и музейни работници.

Наградата "Оборище" бе връчена от председателя на Сдружението и кмет на Община Панагюрище г-н Никола Белишки.