Идентификация



Тържествено отбелязване на 138-та годишнина от Априлското въстание Печат Е-мейл
Написано от Връзки с обществеността   

Тържественото отбелязване на 138-та годишнина от Априлското въстание в Панагюрище започна днес в 10:00 часа с Литийно шествие от Исторически музей до площад “20-ти април”, организирано съвместно от Община Панагюрище и свещениците от Панагюрска духовна околия.

Начело на Литията отец Петър, предстоятел на църквата “Св. Троица” в село Поибрене, носеше Поибренския сребърен кръст, придружавал Хвърковатата чета и свидетел на гибелта на Георги Бенковски. Редом с Негово Благоговейнство отец Петър   бяха отец Стоян, предстоятел на църквата “Св. Георги” в Панагюрище и отец Румен, предстоятел на църквата “Св. Николай Мирликийски” в Копривщица. Литийното шествие показва изключителното място на църквата като общност на българското православие, изиграла важна роля в освободителните борби на нашия народ и избухването на Априлското въстание през 1876 година.

Литийното шествие беше предвождано от Духовия оркестър “Делчо Радивчев” при Народно читалище “Виделина – 1865” – Панагюрище, като израз на тържеството на целия народ, в името на свободата на Родината.

В Литията се включиха народният представител от 42-то Народно събрание на Република България Христо Калоянов, кметът на Община Панагюрище Никола Белишки, председателят на Общински съвет – Панагюрище Веселина Зумпалова-Ралчева, заместник-кметовете Галина Матанова и Георги Павлов, общински съветници, служители на Общинска администрация и граждани. Членове на Регионален клуб “Традиция” също съпроводиха Поибренския сребърен кръст в Литийното шествие.

На централния площад в града кметът на Община Панагюрище Никола Белишки тържествено издигна националното знаме на Република България.

С внасянето на Поибренския сребърен кръст в църквата “Св. Богородица” започна Панихида в памет на загиналите в Априлското въстание, отслужена от Негово Всеблагоговейнство протоиерей Атанас Манолов – Архиерейски наместник на Панагюрска духовна околия, Негово Благоговейнство отец Стоян, предстоятел на църквата “Св. Георги” в Панагюрище, Негово Благоговейнство отец Петър, предстоятел на църквата “Св. Троица” в село Поибрене и Негово Благоговейнство отец Румен, предстоятел на църквата “Св. Николай Мирликийски” в Копривщица. След отслужената Панихида за успокоение на душите на загиналите за свободата на България, отец Манолов произнесе вдъхновена проповед и поздрави вярващите с годишнината от Априлското въстание.

С поклонение и поднасяне на венци и цветя пред Вечния огън на Мемориален комплекс “Априлци”, бе почетена паметта на героите от Април 1876-та.

В знак на признателност към делото на Априлци, венци бяха поднесени от името на президента на Република България г-н Росен Плевнелиев, на председателя на Народното събрание г-н Михаил Миков, от народния представител г-н Христо Калоянов, от Общинското ръководство, от Общински съвет – Панагюрище, от национално представени партии,  от делегацията на побратимения град Кавадарци, Република Македония, от общински организации на партии, институции, училища и граждани.

Ръководството на община Панагюрище изказва своята благодарност към Негово Всеблагоговейнство протоиерей Атанас Манолов – Архиерейски наместник на Панагюрска духовна околия, Негово Благоговейнство отец Стоян, предстоятел на църквата “Св. Георги” в Панагюрище, Негово Благоговейнство отец Петър, предстоятел на църквата “Св. Троица” в село Поибрене и Негово Благоговейнство отец Румен, предстоятел на църквата “Св. Николай Мирликийски” в Копривщица, към Регионален клуб “Традиция”, Исторически музей – Панагюрище, Духов оркестър “Делчо Радивчев” при Народно читалище “Виделина – 1865” и към всички граждани, включили се в честването на годишнината от Априлското въстание.