Идентификация



Оригиналът на Панагюрското златно съкровище се завръща у дома на 16 април Печат Е-мейл
Написано от Връзки с обществеността   

 

Оригиналът на Панагюрското златно съкровище отново ще бъде изложен в залата трезор на Исторически музей – Панагюрище на 16 април 2014 година.

За първи път след откриването му през 1949 година то беше изложено в Панагюрище на същата дата (16 април) точно преди две години. Тогава, на втория ден от Великден, за първи път отвори врати новопостроената зала трезор в двора на Исторически музей в Панагюрище. Вече трета година оригиналът на съкровището се експонира в залата за период от един месец. В останалото време от годината на негово място се излага точно копие. Залата трезор и копието на съкровището са дарение на общината от “Асарел-Медет” АД и в частност от изпълнителния директор на дружеството д-р инж. Лъчезар Цоцорков в качеството му на меценат на българската култура.

По настояване на Ръководството на община Панагюрище тази година за първи път оригиналът на Панагюрското златно съкровище ще бъде в града в продължение на месец и половина (до края на месец май). По този начин жителите и гостите на града и общината за много по-дълъг период от време ще имат възможността да се докоснат до изяществото на тракийските съдове.

Дни преди завръщането на Панагюрското златно съкровище у дома, на 12 април (събота), в града ще бъдат отворени за посетители Тутева и Лекова къщи. Те са част от музейния комплекс в Панагюрище. Сградите бяха затворени поради реконструкция и ремонтни дейности, свързани с изпълнението на проект “Панагюрище – столица на свободата”, който се осъществява по Оперативна програма “Регионално развитие”.

Последно променен на Четвъртък, 10 Април 2014 12:54