Идентификация



Мултимедийната опера “Тоска” на панагюрска сцена Печат Е-мейл
Написано от Връзки с обществеността   

Държавна опера Пловдив ще представи операта “Тоска” от Джакомо Пучини в Театър Дом-паметник, Панагюрище на 28 февруари 2014 година (петък) от 18:30 часа. Постановката идва на панагюрска сцена след феноменална премиера в Хага и 20 представления в най-престижните оперни театри на Холандия и Белгия. Панагюрище е първият град, след Пловдив, в който операта ще бъде играна.

В главните роли на персонажите ще се превъплатят Мариана Панова, Таня Иванова, Мартин Илиев, Стоян Даскалов, Иван Димитров и Нико Исаков. Постановката на операта е на швейцарския режисьор Рето Никлер, сценограф е холандския художник Карел Спанхак, а костюмите са на Марит ван дер Бург, също от Холандия. Режисурата на “Тоска” е дело на Иванка Далийска. Операта ще бъде представена под диригентството на Иван Ангелов.

Времето и мястото на действие в постановката се развиват в Италия през 30-те години на миналия век, по време на диктаторския режим на Мусолини, в рамките на 24 часа. На фона на историческите събития е показана страстната любов на Флория Тоска и Марио Каварадоси. Красива и горда примадона, Тоска е изпълнена със силни чувства на любов, ревност и уязвимост. А Марио е свободолюбив италиански патриот, влюбен художник, който черпи вдъхновение от образа на жената. Друг главен персонаж в операта е началникът на полицията Скарпия, въплъщение на садистичната и деспотична власт.

Общото внушение на постановката се подсилва от декора, който е “облечен” в мултимедия, допринасяща за различието и атрактивността на цялостната сценография.

Гостуването на операта “Тоска” на панагюрска сцена е в синхрон с общинската политика за предлагане на жанрово разнообразие и високо ниво на културните продукти.

Последно променен на Сряда, 26 Февруари 2014 15:10