Идентификация



Кметът Белишки проведе срещи, свързани с опазване на земеделските земи Печат Е-мейл
Написано от Връзки с обществеността   

Кметът на община Панагюрище Никола Белишки проведе през седмицата две срещи на тема "Опазване на земеделските земи" - едната със земеделските производители, а другата с животновъдите от общината.

На срещата от 17 февруари, на която присъстваха и председателят на Общински съвет Веселина Зумпалова-Ралчева, и общинските съветници Пенка Пиперкова и Стоян Петришки, земеделските производители изразиха недоволството си от някои животновъди, чиито животни влизат в обработваемите земи и унищожават реколтата. В нивите освен домашни, влизали и диви животни (прасета), които съсипвали посевите. Дърводобивните фирми също нанасяли щети. Докато берат дърва, собствениците оставяли конете си без надзор през целия ден и те влизали да пасат в нивите. Земеделските производители поискаха строги санкции за нарушителите. Като изход от ситуацията те предложиха да бъдат назначени земеделски пъдари, които да бъдат разпределени в отделните населени места на общината и броят им да бъде определен в зависимост от площта на обработваемата земя.

Кметът на община Панагюрище Никола Белишки обясни, че срещата има за цел да се чуят проблемите и да се търсят варианти за решаването им. В тази връзка, до края на месец февруари ще бъде изработен проект за Наредба за опазване на земеделските земи. Този проект ще бъде предоставен както на земеделските производители, така и на животновъдите за мнения и препоръки, които по целесъобразност да бъдат взети под внимание, така че окончателният вариант на Наредбата, след приемане от Общински съвет и влизане в сила, да бъде добре работещ нормативен акт. Г-н Белишки предложи проекта на наредбата да бъде разглеждан от комисия, в чиито състав да влязат общински съветници, служители на Общинска администрация и равен брой представители на земеделските производители и животновъдите.

Тази идея кметът Белишки сподели и на срещата с животновъдите от общината, която се проведе на 20 февруари (четвъртък). На нея присъстваха общинският съветник Стоян Петришки и директорът на Държавно горско стопанство - Панагюрище инж. Тодоров. Фермерите заявиха също позицията си по темата за опазване на земеделските земи, като обясниха, че много от тях не могат да изкарат животните от фермите си до пасищата или до водоемите, поради липсата на път. Те изразиха мнение, че е редно земята около фермите да се отдава под наем на фермерите. Не отрекоха факта, че понякога техни животни влизат в нивите, но те били единични случаи. Като проблем изтъкнаха липсата на работна ръка (предимно пастири) и поискаха съдействие от Общината. Като вариант за решаване на конфликта между зърнопроизводители и животновъди, беше предложена продажбата "на зелено" на реколтата, а доводът - "нива, която се пасе, дава много повече добив". Беше направено предложение преди да се отдадат под наем общинските пасища, те да бъдат култивирани, защото повечето от тях не били обработвани близо 20 години. Животновъдите поискаха и възстановяване на обозначителните знаци за наличието на ферми в близост до път от републиканската пътна мрежа.

Г-н Белишки обясни, че срещата с животновъдите, както и тази със земеделските производители, има за цел да се проведе диалог и да се стигне до единно решаване на проблема с опазване на земеделските земи. В отговор на някои от зададените въпроси той посочи - Причина за нарушения достъп до пасищата е неправомерното  разораване на общинските пътища; Областно пътно управление - Пазарджик обслужва пътищата от републиканската пътна мрежа и съответно поставянето на пътните знаци е в нейните правомощия. При постъпване на молба или жалба Общината сигнализира Областно пътно управление, както е в случая; Ще бъде назначена проверка за установяване на точното местонахождение на всички общински пътища, пасища и земеделски земи и в тази връзка е необходимо да се вземе решение около водоемите да не се отдават под наем общински ниви, а при отдаване под наем на общински пасища да се декларира наличието на животни в непосредствена близост до тях.

В края на срещата кметът на община Панагюрище заяви готовност, при необходимост, за провеждане на съвместна такава със земеделски производители и животновъди.