Идентификация



В Панагюрище се възстанови бюст-паметникът на Павел Делирадев Печат Е-мейл
Написано от Връзки с обществеността   

Днес в Панагюрище официално бе отрит бюст-паметник на видния български учен, общественик и публицист, деец на лявото крило на Вътрешната македоно-одринска революционна организация и организатор на туризма и алпинизма в България Павел Димитров Делирадев, по повод 135-та годишнина от рождението му.

На събитието присъстваха кметът на община Панагюрище Никола Белишки, неговите заместници Галина Матанова и Георги Павлов, председателят на Общински съвет Веселина Зумпалова-Ралчева, меценатът на българската култура д-р инж. Лъчезар Цоцорков, който с лични средства осигури финансово възстановяването на монумента.

Паметта на Павел Делирадев почетоха представители на Исторически музей – Панагюрище, общественици, туристи от Сдружение за алтернативен туризъм “Павел Делирадев” и Туристическо дружество “Бунай”.

Венци и цветя бяха поднесени от общинското ръководство, от председателят на Общински съвет – Панагюрище, от изпълнителния директор на “Асарел-Медет” АД д-р инж. Лъчезар Цоцорков и от името на признателни организации и граждани. Преди това директорът на Исторически музей – Панагюрище доц. Атанас Шопов припомни биографията на Павел Делирадев, като отбеляза, че с възстановяването на бюст-паметника в градския парк в Панагюрище, днес се възстановява и спомена за видния панагюрец.

 

Събитието бе организирано от ТД “Бунай”, а бюст-паметникът е възстановен от художника Хари Иманов, след като оригиналът е откраднат преди години.

Последно променен на Понеделник, 17 Февруари 2014 16:04