Идентификация



Учител на годината 2024 -Предучилищно образование
 
Учител на годината 2024 - Начален етап на основна образователна степен
 
Учител на годината 2024 - Прогимназиален етап на основна образователна степен
 
Учител на годината 2024 - Средно образование
 
Творец на Панагюрище - 2024
 
Кметът на община Панагюрище преряза лентата на нова база на Оптикс АД Печат Е-мейл
Написано от Връзки с обществеността   

Президентът на Република България Росен Плевнелиев, кметът на община Панагюрище Никола Белишки и изпълнителният директор на “Оптикс” АД инж. Иван Чолаков днес прерязаха лентата на новооткритата от дружеството производствена база за средно и едрогабаритна оптика.

Гости на официалната церемония бяха народният представител Христо Калоянов, областният управител на Пазарджик Иван Йорданов, председателят на Общински съвет – Панагюрище Веселина Зумпалова-Ралчева, заместник-кметовете на общината Галина Матанова и Георги Павлов, председателят на Българската академия на науките акад. Стефан Воденичаров, представители на Сдружението на българската отбранителна индустрия, кметове на населени места в общината и областта, ръководители на фирми и предприятия, директори на учебни заведения.

Официалната церемония започна с водосвет, отслужен от Архиерейския наместник на Панагюрска духовна околия проиерей Атанас Манолов. Изпълнителният директор на “Оптикс” АД инж. Иван Чолаков приветства гостите и разказа на кратко историята на дружеството, което вече петнадесет години се утвърждава и ползва с авторитет на международните пазари и предлага отлични оптични решения, които съчетават качество и иновации и доказват, че в България може да се работи на световно ниво. А на международните изложения в областта на военната и отбранителна техника, провеждани в Южна Африка, Англия, Абу Даби, Бразилия и в други страни – авторитетът на компанията върви успоредно с утвърждаване името на България. По традиция на 5 февруари - датата, на която през 1999 година се изгражда първият цех за производство на оптични елементи, предприятието открива нови производствени мощности. По думите на инж. Чолаков, екипът от специалисти на фирмата се ръководят от стара индийска максима, че “Благородството не се състои в това да превъзхождаш другия, благородството се състои в това да превъзхождаш самия себе си”.

В обръщението си президентът Росен Плевнелиев заяви, че откриването на новата производствена база е поредна стъпка в успешното развитие на “Оптикс” АД. “Гордеем се с постигнатото от “Оптикс” АД – една от високо технологичните и иновативни компании в България, които се развиват добре, инвестират, създават нови продукти, конкурират се успешно на международните пазари. Това показва, че сме на прав път и че талантът в България може да се реализира не по-зле, отколкото по света.”, добави господин Плевнелиев.

Кметът на община Панагюрище Никола Белишки поздрави ръководството и екипа на “Оптикс” АД по повод 15-та годишнина от създаването на предприятието. Той отбеляза факта, че община Панагюрище в последните години се превръща в един притегателен център за живеене, където инвестициите от страна на бизнеса създават прекрасни условия за развитие. “Убеден съм, че инвестициите във високо технологичните производства ще продължат и наистина Панагюрище ще бъде устойчив икономически център не само с регионално, а и с национално значение, защото Панагюрище е една от малкото общини в страната, която е икономически активна и финансово стабилна. Това се дължи на бизнеса в града, добрия диалог с местното управление и на фирми като “Оптикс” АД, които са структуроопределящи и важни да икономическото развитие на общината”, каза още г-н Белишки.

След официалното прерязване на лентата на новата производствена база, гостите прекрачиха прага й, посрещнати по стара българска традиция с хляб, сол и мед. По-късно всички разгледаха цеховете за инфрачервена оптика и микрооптика, намиращи се в най-старата производствена база. Оттам гостите се отправиха към Технологичен парк „Оптикс“, където се запознаха с производството на ендоскопска техника в „Шьоли-Оптикс“ и развойно звено Термовизия“. В Технологичния парк беше направена и първа копка на нов инвестиционен проект за развойна дейност.

Президентът на Република България г-н Росен Плевнелиев проведе среща с представители на Сдружението на българската отбранителна индустрия. В него членуват 12 водещи в отрасъла предприятия. То има за цел да служи като форум за обмяна на идеи между държавните органи и отбранителната индустрия за решаване на проблеми на отрасъла и за неговото устойчиво развитие.

Последно променен на Сряда, 05 Февруари 2014 20:26