Идентификация



На Богоявление Нено Чуклев извади кръста от река Луда Яна Печат Е-мейл
Написано от Връзки с обществеността   

 

25-годишният Нено Чуклев извади от водите на река Луда Яна в Панагюрище Богоявленския кръст. Той участва за втора поредна година в ритуала и за втори път извади кръста от реката. Нено Чуклев живее със семейството си от четири години във Великобритания. Той твърди, че не се чувства по-малко българин от всички живеещи в родината ни. За Богоявление казва, че е един от най-истинските празници в българската традиция и още: "Вярата трябва да я пазим вътре в себе си!".

По традиция на днешния празник, когато православната църква отбелязва Кръщение Господне или Богоявление - Йордановден, Архиерейският наместник на Панагюрска духовна околия протоиерей Атанас Манолов извърши три пъти ритуалното хвърляне на кръста в реката. Вторият късметлия, който според поверието ще бъде здрав през цялата година е 19-годишният Ненчо Паланкалиев, а третият - Георги Асенов, на 34 години.

Кметът на община Панагюрище г-н Никола Белишки поздрави всичките осем смелчаци, които днес по обед влязоха в студените води на река Луда Яна, за да извадят Богоявленския кръст. Той пожела на всички да са здрави, да пазят и предават на поколенията вярата и традициите на българския народ. На тримата, извадили кръста от реката, кметът връчи традиционните за Общината парични награди.

По-рано днес, в храм "Свето Въведение Богородично" и в църквата "Свети Георги", духовниците отслужиха Празнична света Литургия, а на централния площад в града - Велик Богоявленски водосвет.

Последно променен на Понеделник, 06 Януари 2014 16:00