Идентификация



Гран при и творчески отдих за хористите от Народно читалище Виделина - 1865, Панагюрище Печат Е-мейл
Написано от Връзки с обществеността   

 

 

„Виделина-1865”, град Панагюрище спечели Гран при от XІV фестивал на патриотичната и антифашистка песен „Сребърни чучулиги” и XІ юбилеен фестивал на фронтовата песен „Альоша”. С тази новина беше посрещнат панагюрския хор в курортен комплекс „Камчия” от Катя Йонова, член на Организационния комитет на фестивалите.

Фондация „Устойчиво развитие за България” подари на всички членове на Смесен хор и Вокална група „Радеан” седемдневна творческа почивка от 14 до 20 ноември в Курортен комплекс „Камчия” за успешното им представяне на двата фестивала. Там те взеха участие във форум за международен културен обмен на славянските държави – „Славянски мир”, в рамките на който бяха включени срещи с други творчески колективи, композитори и преподаватели от музикалната академия, екскурзии, концерти, изложби и други. Хористите бяха настанени заедно с пловдивската група в бутиковия четиризвезден СПА Хотел „Орфей-Палас”. Още същата вечер бяха запознати с културната и екскурзионна програма, предложена от туроператора „Вангелия турс”. В х-л „Лонгоз” в комплекс „Камчия“ бяха настанени и лауреатите от фестивалите от с. Лопян, Софийско и индивидуални изпълнители от Ловеч, София, Варна и други населени места на страната ни.

Като „сбъднат сън” определиха творческата си почивка всички творци, посетили това уникално място, съчетало красотата и богатството на природата и уюта на невероятно подредения и комфортен комплекс „Камчия”. Ежедневно те посещаваха отделни обекти от Санаториално-оздравителния комплекс "Камчия”. Собственик на дружеството е Правителството на град Москва. Предназначението на СОК "Камчия" е да осигури условия за почивка, укрепване на здравето, обучение и творческо развитие на деца, а също така и на ветерани и семейства от Москва.

Всички посетени от хористите от Панагюрище обекти са с изключителни архитектурни форми и решения за вътрешно и външно пространство и оборудвани с най-модерна озвучителна и осветителна техника за провеждане на международни фестивали, форуми, културни, спортни и образователни програми, концерти, прожекции на филми и други мероприятия.

Песнопойците останаха изключително впечатлени от Детски оздравителен лагер „Радуга”, в който има библиотека и читалня, медиатека, клуб "Земята и хората" с богата колекция кристали и минерали, музикален салон, зала за танци с голяма огледална стена, зали за боулинг и билярд, спортен център със зала за фитнес, маси за тенис и медицински кабинет, киноконцертната зала и комфортни жилищни помещения. За удобство на гостите на комплекса има снек-бар, сладкарница "Космос" и магазин за сувенири, ресторант със сладкарски цех. В парковото пространство около комплекса са разположени игрище за мини-голф, игрище за футбол, баскетбол, волейбол и бадминтон.

"Училището на бъдещето" – с това наименование е познат Учебно-възпитателният комплекс „Юрий Гагарин”, включващ учебни кабинети, Музей на космонавтиката, цифров планетариум и Славянски музеен център. Там участниците във форума получиха богата и изчерпателна информация за високото технологично ниво на учебния процес, слушаха с огромен интерес разказа на Красимир Стоянов (дубльор на българския космонавт Александър Александров) за участието на България в разработката на космически програми и се насладиха на изпълнението на барда Владимир Стоянов в Славянския център. Това е център за иновации в областта на образованието и методиките за работа с деца.

Посетен беше и спортния комплекс, който разполага с отлични съоръжения, отговарящи на олимпийските стандарти и предоставя богати възможности за провеждане на спортни мероприятия и тренировки на закрито - плувен басейн с олимпийски размери и кули за водни скокове, както и поддържащите го технически помещения; лекоатлетическа писта и мултифункционално поле, което в зависимост от положената настилка се превръща в ледена пързалка за хокей на лед и фигурно пързаляне; игрище за волейбол, баскетбол, тенис или хандбал; зали за тенис на маса, за спортна гимнастика, тежка атлетика; медицински кабинети и лаборатории; бюфет, сауна, съблекалня. Откритата част се състои от игрище за футбол и две универсални игрища за баскетбол и волейбол.

Едно уникално място е и летният амфитеатър. Той се намира на самия морски бряг, а зад сцената, оборудвана с най-модерна техника, се вижда морето и живописния морски хоризонт. Пред сцената са изработени зрелищни фонтани, които променят цвета си и силата на водната струя, в зависимост от музиката и придават на събитията особена тържественост и неповторимост.

Особено приятна и полезна се оказа творческата среща с популярната естрадна певица и артдиректор на фестивал за таланти „Звездите на Камчия”-Грета Ганчева. Народната певица и вокален педагог Кичка Христова пък беше организирала мастер клас и бяха разучени представените от нея две песни - за Варна и за България. В три поредни вечери бяха представени населените места на лауреатите с тяхната история, съхранени традиции, паметници и концерти на съставите. Особено патриотична и родолюбива вечер беше вечерта, посветена на град Панагюрище. Прожектирания 30-минутен филм „Панагюрище … докосване до съдбата българска”, предизвика интереса, уважението и възхищението на организатори, изпълнители и гости на концертите. Публиката остана впечатлена и дълбоко заинтригувана от миналото и настоящето на община Панагюрище, от утвърждаването й като модерен и атрактивен туристически център, от икономическия й потенциал, от организираните културни и исторически форуми, чествания и мероприятия и историческата памет на панагюрци. Със сценарий, включващ история на вокалните формации, стихове на Дочка Кацарева и песните „Каменград”, „България - родина свята”, „Бунай” и „Един завет”, изпълнени от Смесения хор и песните „Денке ле”, „Индонезия”, „Балалайка” и „Проводи” в изпълнение на Вокална група „Радеан” при Народно читалище „Виделина – 1865“, панагюрци заслужиха нестихващите аплодисменти на публиката. Заявка за съвместни бъдещи проекти и изяви панагюрските хористи получиха от Грета Ганчева и Петър Николаев – лауреат на конкурсите и участник в Мюзик айдъл.

Освен на своята вечер, панагюрци пяха и рецитираха авторски песни и стихове на вечерите, посветени на лауреатите от останалите населени места. Заслужени аплодисменти получиха ВГ „Радеан” и индивидуалните изпълнения на Красимира Тодорова, Иван Бондар, Стоил Атанасов, Павлинка Тушлекова и Мария Юрукова.

Дълбоко впечатлени от духа и атмосферата в които се потопиха, от невероятното гостоприемство, грижите, вниманието и изключителния професионализъм на екипа на СОК „Камчия” и туроператора „Вангелия турс”, творчески настроените хористи не само репетираха, пяха и танцуваха, но и посветиха няколко авторски стихотворения на това незабравимо за тях преживяване.

Хористите изказват специална благодарност към д-р инж. Лъчезар Цоцорков за неговото благородно решение и воля събраните средства от продажбата на дисковете „Музикално съкровище от Панагюрище” да се предоставят за дейност и творческо развитие на Смесен хор при Народно читалище „Виделина-1865” - Панагюрище.

Последно променен на Сряда, 04 Декември 2013 07:26