Идентификация



Деца от Панагюрище и Пловдив рисуват в църквата Св. Въведение Богородично Печат Е-мейл
Написано от Връзки с обществеността   

Седемнадесет деца от Основно училище "20-ти април", Основно училище "Проф. Марин Дринов", Средно общообразователно училище "Нешо Бончев" в Панагюрище и Езикова гимназия "Иван Вазов" в Пловдив се включиха в пленера, организиран от Община Панагюрище и Църковното настоятелство на църквата "Св. Въведение Богородично" по повод 195 години от построяването на храма. Учениците от Панагюрище са с изявени дарби в областта на изобразителното изкуство, възпитаници на преподавателите Пепа Машева, Петя Караджова и Нистор Хаинов. Гостите от Пловдив изучават рисуване в часове по свободно избираема подготовка с ръководител Тодор Панайотов.

Всичките седемнадесет малки художници претвориха на платната си своя поглед и отношение към вярата. С различни средства и похвати те рисуваха образи на светци, църкви и манастири, вътрешна църковна орнаментика. За участието си всички те получиха подаръци от Община Панагюрище.

Учениците от пловдивското училище носеха и свои творби, плод на двегодишния им труд в часовете по СИП. Ръководителят им г-н Панайотов сподели, че за децата е истинско преживяване да са в Панагюрище и то по такъв хубав повод. Те са участници в пленер за първи път, а и досега не са рисували икони. Това ги прави специални и те се чувстват именно така.

Пленерът, на тема "Храмът в живота на младия човек", започна на 15 ноември (петък), когато заместник-кметът "Хуманитарни дейности" на община Панагюрище г-жа Галина Матанова и Архиерейският наместник на Панагюрска духовна околия протоиерей Атанас Манолов посрещнаха учениците от Пловдив в църквата "Св. Въведение Богородично". Отец Манолов благослови с молитва за здраве и успех децата, а г-жа Матанова сърдечно ги поздрави.

Инициативата е първата от програмата, посветена на 195 години от изграждането на църквата "Св. Въведение Богородично" в Панагюрище.


Рисунките на участниците в пленера ще бъдат подредени в изложба в Театър Дом-паметник, Панагюрище, която ще бъде открита на 21 ноември преди началото на тържеството, посветено Деня на християнското семейство. Празничната програма ще бъде представено то ученици на СОУ "Нешо Бончев", Панагюрище.


Последно променен на Петък, 22 Ноември 2013 14:37