Идентификация



Ръководството на община Панагюрище отправи покана към австрийския посланик за реализиране на съвместни бъдещи инициативи Печат Е-мейл
Написано от Връзки с обществеността   

 

В хода на разговора между ръководството на общината и посланика на Република Австрия в България, при посещението му в Панагюрище, кметският екип отправи към г-н Герхард Райвегер покана за реализиране на съвместна инициатива – откриване на истински коледен Виенски базар в центъра на Панагюрище по време на коледно-новогодишните празници. Въпросът предстои да бъде обсъден допълнително с търговския аташе на посолството, както и да бъдат осъществени контакти с представителството на Австрийската стопанска камара, която е независима институция и отговаря за икономическото сътрудничество на Австрия в чужбина. Основната задача на Стопанската камара на Австрия в България е да съдейства за постоянното подобряване и разширяване на деловите връзки между Австрия и България, чрез предлагане на консултации и други видове съдействие на австрийски фирми, които се интересуват от бизнес-отношения с България.

На срещата между кмета на община Панагюрище Никола Белишки, неговите заместници Галина Матанова и Георги Павлов и посланика на Австрия у нас бяха обсъдени и редица други въпроси, свързани с бъдещо сътрудничество в различни области. Господин Райвегер отбеляза, че е от особено значение за Австрийското посолство да развива взаимоотношенията си в България не само в столицата, а и в други градове от страната на местно ниво. Рамката, която дава подходящата възможност за осъществяване на големи съвместни проекти е членството на двете държави в Европейския съюз. Посолството и търговското представителство на Австрия в България от години проявяват интерес в сферата на строителството и инфраструктурата, като в редица български градове се реализират различни проекти. Сътрудничество в икономиката между „Асарел-Медет“ АД и редица австрийски фирми вече съществува. А посещението на посланика в Панагюрище, което се осъществи по покана на кмета Белишки, бе повод да се обменят мисли и да бъде споделен опит в областта на културата, туризма, икономиката, образованието и социалните дейности.


Господин Белишки представи Панагюрище като община с добре развит малък и среден бизнес, който стои много добре на европейския и световен пазар. Освен най-голямата и водеща българска минна компания за открит добив и обогатяване на медни руди „Асарел-Медет“ АД, на територията на общината е развита много добре и оптичната промишленост. Пряко заетите в тази сфера са около 1200 човека в „Оптикс“ АД, „Оптикоелектрон груп“ АД и „Микро Вю Ендоскопи оптик“ АД. Добре развита в региона е и текстилната промишленост, представена от заводите на ризи „Ритон – П“ АД и за хавлиени изделия „Яна“ АД. Друга структуроопределяща фирма в града е „Бунай“ АД, специализирана в производството на пластмасови изделия за бита. Съществуват и редица фирми, които развиват своята дейност в сферата на машиностроенето. В условията на криза, като цяло градът е запазил бизнеса си. Средната работна заплата е висока в сравнение с тази за областта, а и за страната.

Въпросите, които вълнуваха австрийския посланик, бяха свързани с развитието на туризма в Панагюрище, кои са данъците, които носят най-сериозен приход за общината, дали съществува общински план за развитие на пътната инфраструктура. И такива, свързани с изпълнението на големите проекти с европейско финансиране - “Изграждане на регионална система за управление на отпадъците в регион Панагюрище”, “Интегриран инвестиционен проект във ВиК сектора гр. Панагюрище, община Панагюрище” и свързаното с това строителство на пречиствателна станция на отпадни води, проектите по линия на публично-частното партньорство.

Добрите практики в областта на образованието, социалните дейности и културата сподели заместник-кметът „Хуманитарни дейности“ на община Панагюрище г-жа Галина Матанова. Тя отбеляза, че Програмата за управление на общината за периода 2011-2015 година, която ръководството следва, е амбициозна, но с конкретно разпознати приоритети във всички сфери. Основната цел е в рамките на четири години Панагюрище да се превърне в град от първа категория за жители, туристи и гости на общината. За успешното развитие на туризма в региона, с ясното съзнание, че това е сектор с комплексни политики, а и заради героичното минало на Панагюрище, се върви в посока културно-исторически туризъм. В рамките само на една година Община Панагюрище реализира три мащабни културни проекта с международно участие – Световно първенство по фойерверки „Огън, цвят, фантазия“, Първи международен младежки танцов фестивал „Пъстър свят“ и Първи международен конкурс за млади оперни певци „Елена Николай“.

Посланикът на Република Австрия в България г-н Герхард Райвегер остана силно впечатлен от тази първа среща с ръководството на община Панагюрище. Той поздрави Кмета Белишки и екипа му за мащабните проекти, които се изпълняват в общината, в различните сфери на живот.

В рамките на посещението си в Панагюрище г-н Райвегер посети залата трезор с експозицията „Панагюрско златно съкровище“ в Исторически музей – Панагюрище.

Последно променен на Вторник, 12 Ноември 2013 11:26