Идентификация



Община Панагюрище се включи в проект Социалното договаряне - инструмент за по-добри резултати за хората Печат Е-мейл
Написано от Връзки с обществеността   
Единствено общините Панагюрище и София се включиха в проекта “Социалното договаряне – инструмент за по-добри резултати за хората”, изпълняван в партньорство между Националното сдружение на общините в България (НСОРБ) и фондация “Български център за нестопанско право” (БЦНП). Фондацията работи за подобряване на правната рамка за юридическите лица с нестопанска цел и възможностите за създаване на публично-частни партньорства с държавата и местната власт.
Именно по покана на експерти от БЦНП и след проведена специална среща по темата между г-жа Надя Шабани от фондацията и г-жа Галина Матанова, заместник-кмет на община Панагюрище, кметският екип взе решение Общината да се включи в проекта. Отправената покана за участие в проекта към Община Панагюрище е израз на оказаната висока чест тя да бъда разпозната като Община с активна социална политика. Чрез участието си в проекта, Общината има възможността да сподели опита си в управлението и реализацията на социални усулуги.

Проектът “Социалното договаряне – инструмент за по-добри резултати за хората” е финансиран от Оперативна програма “Развитие на човешките ресурси”. Основната цел на проекта е да се подобрят механизмите за подкрепа и социално включване на хора в уязвимо положение, като се повиши ефективността, качеството и достъпността на предлаганите услуги. Важна част от работата по проекта е Оценката на механизма за социално договаряне в България. Тази оценка се извършва в периода септември-ноември 2013 година и включва правен анализ на действащата нормативна система и анализ на сравнителните предимства на двата подхода при предоставянето на социални услуги – директно предоставяне от общините и възлагане на външен доставчик. Изследването в детайли на практическите трудности, които срещат доставчиците и бенефициентите при предоставяне на социални услуги по места, също ще бъде включено като част от оценката.

Оценката на механизма за социално договаряне за Панагюрище следва да бъде изготвена на база проведени интервюта с ръководството на общината, в лицето на заместник-кмета по хуманитарните дейности г-жа Галина Матанова, както и на доставчици, ръководители, екипи и потребители на Центъра за обществена подкрепа “Зора” и Дневен център за деца с увреждания “Дъга”.

Резултатите от съвместната работа на БЦНП и участниците в проекта - Община Панагюрище и Столична община по реализиране на проекта, биха довели в бъдеще до промяна на правната рамка в сферата на предлаганите социални услуги в България.

Последно променен на Сряда, 06 Ноември 2013 22:45