Идентификация



Първи международен конкурс за млади оперни певци на името на Елена Николай ще се проведе в Панагюрище Печат Е-мейл
Написано от Връзки с обществеността   

 

Първият международен конкурс за млади оперни певци “Елена Николай”, Панагюрище`2013 ще се проведе от 28 до 30 октомври. Посвещава се на 108 години от рождението на оперната прима Елена Николай и на 200 години от рождението на Джузепе Верди.

41 млади оперни певци от 10 държави ще вземат участие в конкурса. Заявеното чуждестранно участие е от 12 участника от 9 страни – Великобритания (Лондон и Скарбароу), Косово (Прищина), Сърбия (Белград), Македония (Скопие), Тунис (Тунизия), Испания (Барселона), Словения (Любляна), Украйна (Казахстан, гр. Амлмати), Черна гора (Белое поле). Заявеното българско участие е от 29 участника от 13 града - София, Варна, Бургас, Ямбол, Плевен, Горна Оряховица, Велико Търново, Шумен, Пловдив, Стара Загора, Русе, Елхово. Пазарджик.

Конкурсът ще се провежда в три последователни дни (28-30 октомври 2013 година) в Театър Дом-паметник, Панагюрище. Официалното откриване на конкурса ще се състои в понеделник от 12:00 часа. В 10:00 часа участниците ще теглят жребий за реда на представянето си. Първият тур от същинската конкурсна програма ще стартира непосредствено след откриването - в 12:30 часа и ще продължи докато всички участници представят предварително подготвените от тях арии. Кандидатите ще изпълняват по една ария с кабалета или голяма ария от централна партия и задължително ария от опера на В. А. Моцарт.

Във втория тур – 29 октомври, по повод 200 години от рождението на Джузепе Верди, участниците задължително ще изпълняват по една негова ария и по една ария по избор, различна от изпълнените на първи тур. Резултатите ще бъдат обявявани в края на всеки от конкурсните дни.

Председател на журито, което ще оценява изпълненията на младите оперни таланти е оперната прима Христина Ангелакова. Почетен член на журито е световно признатата италианска оперна певица-мецосопран, наричана "примадоната на италианското белканто Бруна Балиони. Тя пристига за първи път в България, специално за журирането на Първия международен конкурс за оперни певцци "Елена Николай", Панагюрище`2013. Членове на журито са: оперната певица-сопран Дарина Такова, българският оперен певец със световна слава Калуди Калудов и българският диригентът, композитор и пианист Григор Паликаров.

Официалната церемония по награждаване и гала концертът на лауреатите ще се състоят на 30 октомври от 18:30 часа на сцената на голяма зала в Театър Дом-паметник, Панагюрище. Концертът на наградените ще бъде под музикалния съпровод на Оркестъра на Държавна опера Стара Загора с диригент Григор Паликаров.

Община Панагюрище е организатор на Първия международен конкурс за млади оперни певци "Елена Николай". Конкурсът се осъществява с финансовата подкрепа и любезното съдействие на Фондация "Америка за българия", "Асарел-Медет" АД, "Оптикоелектрон груп" АД и "Микро Вю Ендоскопи Оптик" АД.