Идентификация



Кметът на община Панагюрище бе избран за заместник-председател на Регионалния съвет за развитие на Южен централен район Печат Е-мейл
Написано от Връзки с обществеността   

Кметът на община Панагюрище г-н Никола Белишки бе избран за заместник-председател на Регионалния съвет за развитие на Южен централен район на проведеното днес (15 октомври) заседание в Областна администрация Хасково. На заседанието на Регионалния съвет за развитие присъстваха представители на министерства, областните управители, кметове и представители на общините от Южен централен район, представители на организациите на работодателите и на работниците на национално ниво. Област Пазарджик бе представена от областния управител, кметовете на общините Панагюрище и Лесичово и председателят на Общински съвет Велинград.


Общо петима са избраните днес заместник-председателите на Регионалния съвет за развитие – кметовете на Панагюрище, на Стамболово, на Асеновград, на Девин и председателят на Общински съвет Кирково. В момента РСР на ЮЦР се председателства от областния управител на област Хасково.

На заседанието бяха избрани и представителите на РСР на ЮЦР в работните групи на оперативните програми за следващия програмен период 2014-2020г. Областният управител на Пазарджик Иван Йорданов ще представлява РСР в Оперативна програма „Иновации и конкурентоспособност”, кметът на Панагюрище Никола Белишки е представител в ОП „Добро управление”, а кметът на Лесичово, Серьожа Лазаров ще представлява РСР в „Програма за морско дело и рибарство”.

На проведеното заседание представител на Главна дирекция „Стратегическо планиране на регионалното развитие и административно-териториалното устройство“ към Министерство на регионалното развитие представи Оценка на въздействието на Закона за регионално развитие (ЗРР) и Правилника за прилагане на Закона за регионалното развитие (ППЗРР). Оценката осигурява информация за състоянието и проблемите в процеса на прилагане на Закона за регионалното развитие и подзаконовата нормативна уредба, като очертава стратегическа рамка за извършване на необходими промени с цел постигане на по-добра приложимост на закона, осигуряване на взаимодействие със законодателството на ЕС в областта на кохезионната политика и оптимизиране на възможностите за използване на структурната помощ от фондовете на ЕС през периода 2014-2020 година. На базата на презентацията на тази Оценка на въздействие и предварително разпространените материали сред членовете на РСР предстои да се изготви становище и подготовка на предложения за промени в законодателството за регионалното развитие, ЗРР и ППЗРР.

Директорът на Областно пътно управление Хасково запозна присъстващите с актуални въпроси, касаещи пътната инфраструктура на област Хасково и изграждането на автомагистрала „Марица“.

По време на заседанието секретарят на РСР на ЮЦР г-жа Даниела Опълченска представи проект на Годишна индикативна програма за дейността на Регионалния съвет за развитие на ЮЦР за 2014 година. Проектът беше обсъден от членовете на РСР на ЮЦР.

Кирил Желязков, главен директор „Браншови организации“ в Българска стопанска камара, изнесе презентация на тема „Интелигентни транспортни системи“. Като приоритетни области бяха посочени оптималното използване на данните за пътищата, движението по тях и пътуванията; непрекъснатост на услугите в сферата на интелигентните транспортни системи за управление на движението и товарните превози.

Последно променен на Сряда, 16 Октомври 2013 06:07