Хиляди българи се поклониха пред паметта на оборищенските депутати от 1876 година Печат Е-мейл
Написано от PR   


С химна на Р България започна тържеството в местността Оборище на 2 май по повод 148 години от избухване на Априлското въстание. Последва благодарствен молебен, отслужен от свещеници на Панагюрска духовна околия. Със силно въздействащи слова към множеството се обърна председателят на Общински съвет – Панагюрище г-н Иван Лалов:


Чуем ли името Оборище, пред нас възкръсва героичното минало, обвито в заревото на повече от столетна почит и уважение към делата и подвига на самоотвержените родолюбци от 1876 година.

В нашата история сме преживели големи сътресения и големи възторзи. Чествахме гръмко едни дати и бегло споменавахме други. И през всичкото това време със забележително постоянство идвахме на Оборище не като любители на природни красоти и за да отнесем спомен за белокожите буки.

Тук не кипи планинско пълноводие, а ромоли скромна рекичка. Оттук не се открива гледка към далечни планини или морета. Мястото ни привлича с друга висота и с друга хубост. За да ги долови, човек трябва да оси памет и сърце на българин. Истинските исполини на Оборище влязоха поименно в историята.

14 априлий 1876-та! Към Оборище, доскоро неизвестния планински дол, тръгват из потайните пътеки довчерашните роби, за да кажат гласно и високо онова, което вършат и рисковано...

Господин Лалов подчерта, че събранието в местността Оборище през април 1876 г. е "наистина Народно - и по състав, и по задачи, и по решение, и историческо, защото изменя съдбата на народа".

В речта си пред присъстващите заместник-председателят на народното събрание Росица Кирова припомни думите на Захари Стоянов, който нарича първите депутати „ангели, най-честните и идеални личности измежду народа“. А за нас, днешните народни представители, делото на оборищенци е мерило и образец за подражание. И същевременно с това ще бъдат най-тежкото и най-силно изпитание, защото те ни показаха какво означава да бъдеш народен представител.  Ще ни напомнят колко е тежка отговорността, която носим пред българския народ и каква е висотата, на която трябва да бъдем, защото сме избрани, каза г-жа Кирова и даде отговор на въпроса какво всъщност ни завещаха оборищенските депутати. Той е

„че не на думи, а само с дела се показва силата на народното представителство. Че овластените с народния глас и с народното доверие трябва да служат всеотдайно и безкористно на своя народ. Че истински народни представители, призвани да чертаят бъдещето на една държава, са само тези, които имат високото съзнание за дълг към Отечеството".


Пред скромния белокаменен паметник на Оборище  с военна церемония на Ученическия батальон „В. Левски“ към Професионалната гимназия по индустриални технологии, мениджмънт и туризъм бяха положени десетки венци и цветя от: министър-председателя на РБългария, заместник-председателите на Народното събрание, всички парламентарни групи, народни представители, Общински съвет-Панагюрище и кмета на община Панагюрище, областния управител, общински съветници, кмета на с.Оборище, културни институции и фирми.


Честването на 148 години от Априлското въстание продължи с народно веселие. Градуса на настроението поддържаха певците Ивана и Иван Дякови. Мнозина - малки и големи - се хванаха за ръце и полетяха в ритъма на народните танци.