Идентификация



С почит към будителите Печат Е-мейл
Написано от Радиана Караджова   



Днес, 1 ноември, отбелязваме Деня на народните будители. Свеждаме глава и се прекланяме пред паметта и делото на всички онези книжовници, просветители и борци за свобода, чиито живот е посветен и отдаден на съхраняването на духа, ценностите и идентичността на българския народ през вековете.







Преклонението в Деня на народните будители в община Панагюрище започна с инициативата „С почит към будителите“. Сборни групи от училища,  детски градини, читалища и културни организации положиха венци и цветя на паметниците в община Панагюрище: на паметника на Георги Бенковски, на Райна Княгиня, на Панайот Волов, на Павел Бобеков; на бюст-паметника на Георги Икономов, на Крайчо Самоходов, на Орчо Войвода, на проф. Марин Дринов, на Нешо Бончев, на Георги Бенковски, на Захари Стоянов, на Павел Делирадев; на Паметника на панагюрци, загинали във войните за национално обединение на България; на паметната плоча на Васил Левски и на Стоил Финджеков; на Стената на славата в Исторически музей – Панагюрище; в село Оборище: на паметниците на загиналите в Руско-турската освободителна война и на бюст-паметника на Димитър Коклев; в село Поибрене – на бюст-паметника на Делчо Уливеров и на Свещ. Недельо Иванов; в село Баня – на паметника на поп Груйо Бански; в село Бъта – на паметника на Ненчо Върбанов; в село Попинци – на паметника на Петър Чардаков.








Във всички детски градини в община Панагюрище се проведе урок по родолюбие „Да се знае, да се помни…“.









В делата и думите на народните будители се откриват силата и смелостта, които са били пътеводна светлина за българския народ през вековете и са запазили духовните ценности, култура и българщина.






Последно променен на Четвъртък, 02 Ноември 2023 08:39