Идентификация



Дни на духовността, посветени на будителството Печат Е-мейл
Написано от PR   



Община Панагюрище за десета поредна година организира  Дни на духовността, посветени на будителството. Периодът от 1 до 15 ноември ще бъде наситен с множество събития, посветени на просветители, книжовници, революционери –  светли личности, които с перо, ум и сърце са съхранявали българския дух и идентичност, вдъхновители на ценностите на българската национална революция,  радетели на знанието, книжовността и културата.

Днес, 1 ноември, чрез инициативата „С почит към будителите“, сборни групи от образователни и културни институции ще изразят своята признателност и почит, полагайки цветя пред паметниците в община Панагюрище, а във всички детски градини ще се проведе урок по родолюбие.

Културните инсистуции на територията на община Панагюрище участват активно в Дните на духовността, посветени на будителството. В навечерието на Деня на народните будители Народно читалище „Кирил и Методий – 1912“, село Оборище реализира концерт посветен на будителите. В днешния празничен ден Народното читалище „Пробуда – 1872“, село Баня организира празнично поклонение, под наслов „На ползу роду“; в Народно читалище „Христо Ботев“, село Левски ще се проведе рецитал „Поклон пред вас будители народни“, самодейците в село Поибрене ще събеседват по темата „Има ли съвременни будители“, а в село Попинци от днес стартират „Есенни дни на книгата, посветени на будителството“.


В 17:00 часа в Исторически музей – Панагюрище ще бъде открита изложба „ПАНТЕОН НА БЪЛГАРСКОТО ВЪЗРАЖДАНЕ“, под патронажа на БАН.

На 2 ноември, в Народното читалище „Васил Левски – 1925“,  село Елишица ще се състои творческа среща с Искрен Красимиров, който ще презентира книгата си за Васил Левски.


На същата дата жители и гости на община Панагюрище, ще могат да се насладят на спектакъла „Оскар“ от Клод Мание, представен от Сатиричен театър „Алеко Константинов“ в Театър Дом - паметника, от 19:00 часа.


На 3 ноември в читалището в село Баня ще гостуват поети с китари, а на 9 ноември в Общинска библиотека „Стоян Дринов“ предстои литературна вечер с творчеството на небезизвестната Мария Лалева.



На 15 ноември инициативата „Дни на духовността, посветени на будителството“ завършва с литературна вечер от цикъла литературни вечери, посветени на историята на село Левски по книгата на покойния учител Иван Геров, които стартираха в Народното читалище в селото още през октомври.


Благодарим на всички дейци на просветата и културата, които безспирно съхраняват, предават и надграждат знанието.

Вярвайте, мечтайте и дерзайте – смелостта и широко отворените умове, непознаващи граници, са онази движеща сила, която ни е съхранила през вековете, която и днес е стожер на будителското дело.


Честит празник!



Последно променен на Сряда, 01 Ноември 2023 09:42