Идентификация



Панагюрище чества 185 години от рождението на проф. Марин Дринов Печат Е-мейл
Написано от Радиана Караджова   



Днес 20 октомври се навършват 185 години от рождението на проф. Марин Дринов – бележит панагюрец, виден общественик, държавник и историк.



Честването на 185-та годишнина от рождението на просветителя започна в къщата музей „Проф. Марин Дринов“, където на тържествена церемония бе връчена Поименната студентска стипендия „Проф. Марин Дринов“. Стипендията е учредена от Община Панагюрище и „Асарел-Медет” АД и е за студенти от общината, които се обучават във висше учебно заведение в чужбина. Тя се отпуска ежегодно – за периода на учебната година. Размерът на годишната стипендия е 2000 евро, които се осигуряват от „Асарел-Медет” АД, чрез сключване на дарителски договор с Община Панагюрище.



Г-жа Галина Матанова заместник-кмет „Хуманитарни дейности“ на община Панагюрище поздрави директора на ОУ „Проф. Марин Дринов“, учителите, учениците и родителите с патронния празник на училището и приветства всички да въздигнем духа си с осъзнатост за смисъла на просвещението.



Стипендията бе връчена на г-н Иван Илчев, баща на стипендиантката Светлина Илчева от изпълнителния директор на „Асарел-Медет“ АД г-н Николай Пелтеков. Носителката на Дриновската стипендия изрази своята благодарност към Община Панагюрище и „Асарел-Медет“ АД в благодарствено писмо:

„…Искам да изразя изключителната си благодарност за присъдената ми поименна стипендия за учебната 2023/2024 година, учредена на именития наш съгражданин професор Марин Дринов. Повод за гордост е да се чувстваш от потомствения край на първия български професор по история, член-съосновател и председател на българското книжовно дружество, което в наши дни е Българската академия на науките…

Днес 20 октомври честваме 185 години от рождението на професор Марин Дринов и е завършек на традицията да се предшества с посветени на делото и името му „Дриновски дни“, изпълнени с културни и спортни прояви в нашия град. Тези „Дриновски дни“ оставиха ярък спомен в съзнанието ми като дете и повод за радост от провежданите културни събития, в които съм участвала. Надявам се тази традиция ще се пази и развива и занапред, и много деца и младежи ще носят в себе си Дриновския дух с гордост…“



Тържественото честване на 185-та годишнина от рождението на проф. Марин Дринов продължи в градския парк с празнична програма на учители и ученици от ОУ „Проф. Марин Дринов“.



В знак на признателност към делото на паметния панагюрец бяха поднесени венци и цветя на бюст-паметника му. По традиция, цветя бяха поднесени и на бюст-паметника на съмишленика на проф. Марин Дринов – Нешо Бончев.

Последно променен на Петък, 20 Октомври 2023 13:30