С тържествена и богата програма община Панагюрище чества 24 май Печат Е-мейл
Написано от PR   


Множество празнични събития изпълват седмицата, посветена на най-българския празник 24 май – Денят на светите братя Кирил и Методий, на българската азбука, просвета и култура и на славянската книжовност.

На 22 май от 12:00 часа в ресторант „Калето“, град Панагюрище се провежда празнична „Среща на поколенията“ – на ръководството на Община Панагюрище с учители и културни дейци – ветерани, на която официално ще бъдат връчени наградите „За принос към бъдещето на Панагюрище“ и отличието „Златен ритон“

Тържествената церемония за връчване на наградите  „Учител на годината“ за 2023 година ще се състои на 23 май от 16:00 часа в Ритуалната зала на Община Панагюрище по време на празничен прием на ръководството на Община Панагюрище с ръководствата на образователните и културните институции, учителите, номинирани за най-високи постижения през 2022-2023 година,  председателите и секретарите на читалищата, духовници от Панагюрска духовна околия. Номинирането за „Учител на годината“ е възможност Община Панагюрище да отличи високо оценените: професионализъм, граждански принос и значими постижения на днешните учители, които посветени на високохуманната професия, всеотдайно градят духовността в нашата община, като създават и съхраняват духа на българската просвета и култура сред настоящето и идно поколение.

По традиция, програмата на 24 май ще започне с мащабно празнично шествие на образователните и културните институции в град Панагюрище, на площад „20-ти април“, от 10:00 часа.

Непосредствено след празничното шествие на площад „20-ти април“ жителите и гостите на града ще имат възможността да се насладят на празнична програма, с участието на част от вокалните изпълнители от Център за подкрепа за личностно развитие-Панагюрище, завоювали редица престижни отличия.

Всички образователни институции на територията на общината организират и провеждат инициативи, с които отбелязваме своето извисяване на народ, вградил своята духовност в темелите на Европа, на древна държава, пазител на безценен дар – силата на словото и писмеността.

В малките населени места читалищата и кметствата организират празници за местните общности.

24 май е денят, в който се прекланяме пред учителите, творците, будителите, които с душа и слово, всеотдайно и неуморно изграждат духовната крепост на знанието!