Идентификация



ПЪРВИ МЕЖДУНАРОДЕН МЛАДЕЖКИ ТАНЦОВ ФЕСТИВАЛ Печат Е-мейл
Написано от Радиана Караджова   

 

 

file icon pdf Представяне на фестивала

 

6 – 8 СЕПТЕМВРИ - ПАНАГЮРИЩЕ, 2013 ГОДИНА


За първа година град Панагюрище ще стане център за среща на различни култури, на младостта, таланта, приятелството и любовта към танца. Ще се даде шанс за изява в областта на танцовото изкуство на значителен брой млади хора, което ще допринесе за повишаване на мотивацията им да се занимават с конструктивна творческа дейност, размяна на творческа информация и културен обмен. Панагюрската публика и гостите на града ни ще имат възможност да се насладят на талантливите изпълнения на около 300 участника от Украйна, Молдова, Сърбия и България, които ще покажат характерните танци за страните и областите, от които идват.

Патрон на Международния младежки танцов фестивал „Пъстър свят” е кметът на община Панагюрище г-н Никола Белишки. Партньори са Общински младежки парламент и Държавната агенция за българите в чужбина.

Единадесет танцови фолклорни състави - в това число и извън границите на България са заявили желание да участват в Международния младежки танцов фестивал „Пъстър свят“.

Фестивалът е с конкурсен характер и възрастовата граница на участниците в съставите е от 14 до 29 години. Целите на фестивала са: да развива културния обмен между народите и етносите; да популяризира българския фолклор в страната и чужбина; да съхранява, развива и представя специфичните танци на народите; да запазва многообразието на световното културно наследство; да поощрява творческите способности на личностите и общностите; да представя ежегодно пред гражданите и гостите на Панагюрище културата и националните танци на различни групи, етноси и народи, както и да запознае гостите с богатото културно наследство на Панагюрище.

Жури на фестивала - председател доцент Георги Хинов – режисьор, постановчик, главен хореограф и художествен ръководител на Северняшки ансамбъл за народни песни и танци „Иван Вълев” – Плевен.

Членове - Петя Александрова – хореограф, режисьор и педагог и Анатолий Клочков – балет - майстор, хореограф, 25 години е бил ръководител на Ансамбъл на Строителни войски.


ПРОГРАМА

6 септември 2013 г.

17:30 ч. - Дефиле и представяне на съставите

От кръстовището на ул. „Стоил Финджеков” и ул. „Георги Бенковски”, до площад „20 април”

18:30 ч. – площад „20 април”

- Издигане на националното знаме по случай 128 години от Съединението на България

- Официално откриване на Първия международен младежки танцов фестивал „Пъстър свят”

- МУЗИКАЛНО – ТАНЦОВ СПЕКТАКЪЛ „ВЪЗРОЖДЕНСКИ РАЗКАЗИ” - АНСАМБЪЛ „ЧИНАРИ”

7 септември 2013 г.

10:00 ч. – 13:00 ч. - Конкурсна програма

18:00 ч. – 20:00 ч. – Концерт на съставите от Украйна, Молдова, Сърбия и България

20:00 ч.

- Награждаване и гала-концерт на победителите

- Официално закриване на фестивала

8 септември 2013 г. – Съпътстваща програма за участниците във фестивала - разглеждане на културно - историческите забележителности в град Панагюрище и района


Последно променен на Сряда, 28 Август 2013 12:53