Идентификация



Пресконференция по проект Панагюрище - столица на свободата Печат Е-мейл
Написано от Връзки с обществеността   

 

В сградата на Община Панагюрище се проведе пресконференция по проект “Панагюрище – столица на свободата”. Проектът се реализира по Оперативна програма “Регионално развитие” 2007-2013 г., Приоритетна ос 3: “Устойчиво развитие на туризма”, Операция 3.1: “Подобряване на туристическите атракции и свързаната с тях инфраструктура” схема за предоставяне на безвъзмездна финансова помощ: BG161PO001/3.1-03/2010 “Подкрепа за развитието на природни, културни и исторически атракции”. Финансира се от Европейския фонд за развитие и от държавния бюджет на Република България. Бенефициент е Община Панагюрище.

В пресконференцията участваха заместник кметовете на община Панагюрище Галина Матанова и Георги Павлов, ръководителят на проекта Велко Сапунджиев и директорът на Исторически музей Атанас Шопов.

Заместник-кметът “Стопански дейности” Георги Павлов откри пресконференцията, като още в самото начало на своето изявление изрази категоричното мнение на ръководството на общината, че въпреки всички спекулации, обжалване на процедури и забавяне във времето, проектът “Панагюрище – столица на свободата” ще бъде реализиран. От законова гледна точка няма пречки за това. Всички възражения срещу решения на кмета на общината са отхвърлени от компетентните органи. Договорите с фирмите изпълнители по проекта са сключени и реализацията му вече е в ход. Осъществява се ежедневен и ежеседмичен мониторинг и контрол, като до момента са проведени две работни срещи.

Ръководителят на проекта Велко Сапунджиев представи етапите по изпълнение на проекта от подписването на договора за безвъзмездна финансова помощ до сега. Проведени са процедури за избор на изпълнители; консултант е ЕТ “Димитров и сие консулт”. Персоналът, ангажиран в атракциите е преминал обучение – изпълнител е СНЦ “Национална бизнес мрежа”. Изготвен е проект за музейна експозиция – изпълнител е “АРКА Л.Т.Д.” ООД. Избрани са изпълнители на дейностите по проекта:

- Авторски надзор – ЕТ “АРХИД – Димитър Динев”;

- Строителен надзор: ДЗЗД “Полимид – Агрико”;

- СМР: Консорциум “Панагюрище Инженеринг”;

- Доставка съоръжения, оборудване и специализиран софтуер: Обединение “ОТА – ПИК”;

- Одит: “Баланс – М” ООД;

- Организиране на събития в района на атракциите: Рекламна агенция “КИВИ” ООД;

- Осигуряване на публичност и информираност: ЕТ “Нитос 2 – Иван Стоев”.

Срокът за изпълнение на строително монтажните работи е четири месеца, за доставка на съоръжения, оборудване и специализиран софтуер – два месеца от датата на възлагането, за организиране на събития в района на атракциите – двадесет дни от готовността на обектите и от датата на възлагане, за осигуряване на публичност и информираност – седем дни след въвеждане на обектите в експлоатация. Крайният срок за реализация на проекта е променен – от месец ноември 2012, на 7 май 2014 година.

Заместник-кметът Хуманитарни дейности на община Панагюрище Галина Матанова отбеляза, че три от много важните проекти за града предстои да се реализират паралелно – “Панагюрище – столица на свободата”, “Интегриран инвестиционен проект във В и К сектор за град Панагюрище, община Панагюрище” и “Панагюрище - общински център с устойчива и екологична градска среда и високо качество на живот”.