Панагюрище награди най-добрите си спортисти за 2019 година Печат Е-мейл
Написано от Връзки с обществеността   

На официална церемония, състояла се на 23 януари в многофункционалната спортна зала „Арена Асарел“, бяха наградени най-добрите спортисти на община Панагюрище за изминалата 2019 година.

На церемонията присъстваха председателят на общински съвет г-н Христо Калоянов, кметът на община Панагюрище г-н Никола Белишки, общински съветници, членове на постоянната комисия „Образование, култура, младежки дейности и спорт” на Общински съвет, г-н Иван Александров – почетен председател на „Асарел България Оупън и съосновател на Асоциация на спортните клубове, г-жа Галя Костова – прокурист на „Асарел Медет” АД, дългогодишният спортен деятел г-н Любомир Талев, председатели, треньори и представители на спортните клубове, които развиват дейност на територията на общината, представители на бизнеса и местните медии.

Церемонията по награждаването откри председателят на Асоциацията на спортните клубове Иван Нетов, който направи обзор на спортната 2019 година, като изтъкна постиженията на спортистите и изказа своите благодарности към ръководството на Община Панагюрище и към  „Асарел Медет” АД, „които утвърдиха Панагюрище като един уникален за България модел за устойчиво развитие и бъдеще на спорта”.


Класацията на 10-те най-добри спортисти на община Панагюрище за 2019 година бе определена от Асоциацията на спортните клубове, съвместно с членовете на постоянната комисия „Образование, култура, младежки дейности и спорт“ на Общински съвет-Панагюрище и местни медии.

За спортист на годината, с най-голям брой събрани точки от проведеното гласуване, бе определен лекоатлетът Иван Иванов от КЛА „Оборище“, с треньор Катя Кроснарова. Иван е рекордьор на България за 2019 година и има множество отличия: Златен медал Десетобой - 18г.; Златен медал и Шампион на 400м, зала - 18г.; Златен медал и Шампион на 800м,  зала - 18г.; Сребърен медал и Вицешампион на многобой,  зала – 20г.; Сребърен медал и Вицешампион на 800м– 20г.; Бронзов медал на 800м, лято – 18г.; Сребърен медал и Вицешампион на „Кънтри крос“ 6км – 20г.; Шесто място Балкански шампионат на 800м, Истанбул, Турция-18г.; Шесто място Балкански шампионат на 6 км, отборно - Беран, Черна гора-20г.


Наградата му бе връчена от кмета на община Панагюрище г-н Никола Белишки, който пожела на Иван още много бъдещи успехи. „Благодаря на всички за неимоверните усилия, които полагате, в името на каузата Спорт в Панагюрище. Като кмет на община Панагюрище не мога да не бъда горд от това, което чувам всяка година тук – постижения от републикански, европейски и световни мащаби. Едно малко Панагюрище дава много!”, изрази своята гордост г-н Белишки и допълни, че в момента се разработва проект, чрез който ще се извърши цялостно реновиране на спортния комплекс „Орчо Войвода”. „Спортът в Панагюрище има бъдеще и то е плод на взаимни усилия”, завърши Белишки.

Втори в класацията е Илчо Машев – Национален състезател по Таекуон-до  от СК „Один“, с треньор Желязко Гагов. Илчо е бронзов медалист от Световно първенство – Пловдив 2019, спаринг. Завоювал е: Два бронзови медала от Европейско първенство спаринг- Римини 2019 и Национален шампион на Държавно първенство, спаринг до 75кг; Трето място пойнт кик бокс на Държавно първенство. Илчо Машев е обявен за най-техничен състезател на отвореното първенство на Босна;  Шампион и обявен за „Крал на таекуон-до“ с националния отбор на България- Мъже; Първо място във всички турнири, проведени в България.


На трето място е Ивелин Танковски от СК „Бойни спортове“, с треньор Александър  Фръгов. Ивелин е завоювал: Първо място шампион  на България по самбо – Юноши до 16г.; Първо място Балканско първенство по самбо- Юноши до 16г.,Скопие, Македония; Пето място на Световно първенство по самбо- Юноши до 16г., Рига, Латвия; Три златни медала на Международни турнири.

На четвърто място в класацията се нарежда Йоана Пишмишова-Червенкова от Джудо-Самбо от  Обединен спортен клуб „Панагюрище“, с треньор  Милена Хъркова. Постижения: Второ място Вицешампион на България по  ДЖУДО до 20г.; Първо място Шампион на България по Самбо до 20г.; Първо място Шампион на България по Самбо-Жени.

Пети в класацията е Илия Воденичаров от Тенис на маса  от  СКТМ „Асарел Медет“, с треньор Анелия Карова. Постижения: Шампион на България в Държавно отборно първенство до 15г.; Пето място финал „Млад олимпиец“ до 15г.; Пето-осмо място Държавно индивидуално първенство до 15г.; Участник в Балканско и Европейско първенство.

Спортист №6 е Даниел Немски от КЛА „Оборище“, с треньор    Катя Кроснарова. Постижения: Бронзов медал, многобой зала – 20г.; Сребърен медал и Вицешампион Десетобой, лято -20г.; Сребърен медал и Вицешампион Десетобой, лято –Мъже; Шесто място Балканско първенство Многобой Мъже – Правец.

На 7-мо място е Божидара Карагьозова от ХК „Панагюрище“, с треньор  Любка Карагьозова. Постижения: Сребърен медал на Държавния финал за девойки 14г. с индивидуална награда на финала „Най-полезен състезател“; Сребърен медал на Купа България за девойки 14г., избрана в  „Идеалната седмица“; Сребърен медал на Държавното първенство по плажен хандбал за девойки , избрана в „Идеалната осмица“; Златен медал на Ученически игри- Финал 5-7клас-„Голмайстор“; Първо място на Балканска купа за девойки 14г., Гърция; Първо място на Зонално първенство,  избрана в  „Идеалната седмица“; Състезателка и в отбора на девойки 16г.

На осмо място в класацията е Стайко Танковски – от СК по кикбокс „ОПТИКС“, с треньор Здравко Еров. Постижения:  Държавен шампион за 2019 в стил кик лайт; Държавен шампион за 2019 в стил кик контакт; Държавен шампион по Таекуон-до за 2019 в дисциплината спаринг; Шампион на открития Международен турнир по кик бокс София Оупън Мъже.

Девето място заема Катрин Радивчева от СК по плуване „Каменград“, с треньор Катя Радивчева. Постижения:  Второ място и сребърен медал на 200м бруст – Държавно първенство; Четвърто място на 100м бруст – Държавно първенство; Седмо място на 50м бруст – Държавно първенство; Осмо място на 100м бруст – Държавно първенство.

На десето място в класацията е Десислав Атанасов от СК  „Топалов“,  с треньор Костадин Топалов. Постижения:  Шампион на България по Самбо – до 14г.; Бронзов медал от Държавен шампионат по джудо  - до 16г.; Многократен шампион и медалист от Международни турнири по джудо.

Излъчен бе и треньор на годината в лицето на Катя Кроснарова – треньор на КЛА „Оборище”.


Наградата за Отбор на годината бе връчена на ФК „Оборище” -Юноши старша възраст.

Награда за най-добър футболист получи Станислав Мариянов Георгиев - централен защитник на „В” група – Мъже.

Наградата за най- добър отбор -  подрастващи – получи отборът на   ХК  „Панагюрище”-14-годишни  девойки.

В категория ветерани бяха наградени: Кръстьо Нешев – Вицесветовен шампион за 2019г.; Стойко Гашуров – Вицесветовен шампион за 2019г.; Георги Шишков –Бронзов медал - Световно първенство за 2019г.;  Павел Ширилинков –2-ро място на 3000м на Балканско първенство в зала-Инстанбул,Турция;  Балканиада –Букурещ, Румъния - Двукратен  Шампион на 800м и 1500м;Международен турнир в Бурса, Турция  - 1-во място на 15км; Петър Петров – Многократен медалист от Държавно първенство и турнири.


Със статуетки бяха наградени и най—добре представилите се и перспективни спортисти, завоювали призови места в държавните първенства.


Бяха раздадени  специални награди за постигнати високи спортни резултати в моторните спортове. Призьори станаха Денис Станчовски, Иван Михов,  Илиян Кузманов.


Специална награда за най-значим спортен успех – Спортист, прославящ името на град Панагюрище,  получи петкратната световна шампионка по самбо Мария Оряшкова.


Специални награди за принос към спорта получиха г-н Димитър Цоцорков – председател на Надзорния съвет на „Асарел-Медет“ АД и инж. Делчо Николов – изпълнителен директор и председател на Управителния съвет на „Асарел-Медет“ АД.


Кметът на община Панагюрище г-н Никола Белишки и заместник-кмет "Хуманитарни дейности" г-жа Галина Матанова бяха удостоени със специална награда за принос към развитието на спорта в град Панагюрище.

Последно променен на Петък, 24 Януари 2020 09:13