Танцови състави от община Панагюрище с ученическо надиграване за превенция срещу зависимостите Печат Е-мейл
Написано от Връзки с обществеността   


На 26 юни МКБППМН  отбелязва Международния ден за борба със злоупотребата с наркотици и наркотрафика с ученическо надиграване под наслов „Да се хванем за ръце и да кажем НЕ“.  Инициативата е част от превантивната дейност на Местната комисия и  има за цел да привлече общественото внимание към опасностите и вредите от употребата на психоактивни вещества и повиши обществената сензитивност и  нетърпимост към употребата на наркотици от деца и младежи. Търсен ефект е и насърчаване на интереса на младите хора към активен, здравословен начин на живот и на уменията им за сътрудничество и ненасилствена комуникация.

Каузата събира всички професионалисти, работещи с детски танцови състави  на територията на община Панагюрище:

-         Мария Шангова, хореограф на представителен танцов състав „Тангра“ при сдружение с нестопанска цел „На орището“ – с. Попинци;

-         Мария Бензарова , с три танцови формации  - танцов състав „Бътава“ от с. Бъта, танцов състав „Звънче“ от с. Оборище и предсавителен  мажоретен състав при СУ „Нешо Бончев“;

-         Елеонора Найденова - ръководител на  ТС „Панагюрско съкровище“ към ЦПЛР – Панагюрище;

-         Петър Немски и малките му възпитаници от танцовата му школа „Балканджии“.

Неслучайно от местната комисия са избрали точно надиграване в народен ритъм. Всеизвестна е магическата мощ на българското хоро – увличащата силна позитивна енергия, способността да вълнува и пречиства душите,  да обединява и сближава хората, да руши граници и предразсъдъци, да генерира съзидание и любов.

От дълго време  е тревожна тенденцията да се увеличава размерът на употребата и разпространението  на алкохол, цигари и други психоактивни вещества сред децата и младежите. Напоследък се увеличава и процентът на синтетичните наркотици, които създават твърде рискова среда за подрастващите.

От местната комисия напомнят, че колкото повече се мълчи по проблемите за  употребата на наркотици в семейството и училището, толкова повече се чува изкусителният глас на улицата.

Събитието ще започне от 17.00 часа на площад „20 Април“. Организаторите предвиждат подаръци за всички участници и информационни материали за всички присъстващи.

Заповядайте заедно да се хванем за ръце и да кажем НЕ!


Последно променен на Понеделник, 24 Юни 2019 07:41