Емблематичен символ за панагюрци грейна с нова „Меча глава" Печат Е-мейл
Написано от Връзки с обществеността   

 

На 27 май се състоя официалното откриване на реализирания проект „Възстановяване на чешма "Меча глава" на територията на община Панагюрище". Инициатива е на младежите от Ротаракт клуб – Панагюрище, а по родолюбивия проект им помагаха панагюрският художник д-р Николай Радулов, който извая новия облик на чешмата, пловдивският каменоделец Георги Любенов, Илия Динев – спомогнал за възстановяването на пострадалата от времето дървена част на чешмата. Пълно съдействие оказаха  Ротари клуб – Панагюрище и Община Панагюрище.


Сред официалните гости на събитието бяха кметът на община Панагюрище Никола Белишки и кметът на село Оборище Милко Ангелов. Приветствени думи към присъстващите отправи кметът на община Панагюрище Никола Белишки. „От името на Общината искам да ви благодаря за добрия пример, който давате. Че това, което го имаме трябва да го пазим, за да го има и за тези след нас“, каза градоначалникът и заяви, че каквото зависи от Общината по поддръжка и ремонт на цялостния интериор, ще бъде направено.


Историята на чешмата „Мечата глава“ започва през далечната 1966 г., когато е построена по случай 90-годишнината от Априлското въстание. За конкретната година сочи и една дописка със снимка в брой 22 на вестник „Оборище“ от 20 август 1966 г. „По пътя за местността „Оборище“, малко след като подминеш местността „Гроба“, по инициатива на Районно пътно управление се направи чудно хубава чешма. Мястото се паркоустрои и сега то е чудесно за отдих и почивка на пътници и любители на природата“ се казва в текста.


Последно променен на Четвъртък, 30 Май 2019 06:04