Идентификация



В село Оборище се проведе І-ви Регионален фестивал Имаш крава, пиеш мляко Печат Е-мейл
Написано от Administrator   

На 29 юни 2013 година (събота) в село Оборище се проведе първият Регионален фолклорен празник на истинското българско мляко “Имаш крава, пиеш мляко”. Организатор на фестивала е Народно читалище “Св. Св. Кирил и Методий – 1912”, село Оборище. Идеята е той да стане ежегоден и чрез него да се съхрани и популяризира многовековната българска традиция за добиване на домашно мляко и млечни продукти с неповторим вкус.

Първият Регионален фолклорен празник на истинското българско мляко “Имаш крава, пиеш мляко” беше официално открит от кмета на община Панагюрище Никола Белишки. Своите поздравления към участниците, жителите и гостите на село Оборище отправиха народният представител от 42-то Народно събрание на Република България Христо Калоянов и кметът на селото Милко Ангелов.

В празника на млякото взеха участие фермери животновъди и производители от всички населени места на общината. Празникът бе разнообразен от фолклорни програми на самодейците от народните читалища не само от община Панагюрище, но и от Чавдар, Боримечково, Съединение.

Жури с председател Дафко Чочев – инженер технолог по храните и членове: Валери Илиев - инж. технолог по храните, Мария Новакова – професионален готвач и Недялка Наплатанова – председател на Постоянната комисия по образование, култура, младежки дейности и спорт към Общински съвет – Панагюрище, определи класирането на кулинарните изкушения, приготвени от мляко в няколко категории.

- За приготвяне млечни изкушения от прясно и кисело  мляко /нетрадиционни ястия, напитки, салати,  десерти  и др./:

Първа награда – НЧ „Пробуда – 1872”, село Баня, община Панагюрище -парична, предмет и диплом;

Втора награда – НЧ „Св.Св. Кирил и Методий -1912“, село Оборище, община Панагюрище - парична, предмет и диплом;

Трета награда – НЧ „Никола Йонков Вапцаров - 1927“, село Бъта, община Панагюрище - парична, предмет и диплом.

-         За приготвяне на сирене, кашкавал и извара:

Първа награда – НЧ „Христо Ботев – 1927”, село Левски, община Панагюрище;

Втора награда – НЧ „Пробуда - 1930“, село Боримечково, община Лисичово;

Трета награда – НЧ „Пробуда – 1872”, село Баня, община Панагюрище.

-         За най- добре аранжирана маса - Народно читалище „Пробуда – 1872“, село

Баня , община Панагюрище с предмет и диплом.

-         За най- добре аранжирано кулинарно произведение от мляко - ТК „Шарена

броеница“ към Народно читалище „Св. Св. Кирил и Методий -1912“, село Оборище, община Панагюрище с предмет и диплом.

Народно читалище „Ванчо Пашов – 1884”, село Поибрене получи награда за това, че представи на водещата най-дълъг списък от ястия, в които съставни части са млякото, сиренето, кашкавалът и изварата.

Жури с председател Ирина Пелтекова – учител по изобразително изкуство към Обединен детски комплекс – Панагюрище и секретар на Народно читалище „Виделина – 1865”, град Панагюрище и членове Магдалена Македонска – главен експерт „Култура и вероизповедания” в Община Панагюрище и Мария Нейчева – експерт към Местна инициативна група, определи победителите от конкурса за рисунка на тема „Българското мляко – ключ към дълголетието”. Бяха присъдени две първи награди – на Мария Годжевъргова от Панагюрище и на Стоянка Караатанасова от село Оборище. Иванина Дупелова и Даяна Михова от село Оборище заеха второто място. На трето място се класираха Теодора Иванова от село Оборище, Нади Йорданова от село Боримечково и Неделина Бобекова от Панагюрище. Всички получиха парична, предметна награда и диплом.

Журитата раздадоха и поощрителни предметни награди и грамоти за рисунка, есе, стихотворение и кулинарни изделия. За участието си във фолклорния празник на истинското българско мляко „Имаш крава, пиеш мляко” всички читалища получиха грамота, книга („Тръгнала Рада за вода”) и стенен часовник с логото на празника.

Последно променен на Петък, 05 Юли 2013 12:39