Идентификация



Военно-историческа възстановка „Мъжество и саможертва - Панагюрище, април 1876" ще се проведе на 1 май Печат Е-мейл
Написано от Връзки с обществеността   


На 1 май 2019 година се навършват 143 години от избухването на Априлското въстание на българския народ против турския поробител - най-високият връх в борбите за национално освобождение и възстановяване на българската държавност.

За тринадесета поредна година Община Панагюрище е включила в своята програма по повод Априлската епопея провеждането на традиционната военноисторическа възстановка "Мъжество и саможертва - Панагюрище, април 1876".

На 1 май в 10:30 часа от Исторически музей – Панагюрище ще тръгне Литийно шествие до площад „20-ти април“, където в 10:45 часа ще бъде издигнато националното знаме на Република България, след което в църква „Свето Въведение Богородично“  ще бъде извършен Молебен за благоденствие на българския народ.



Възстановката ще започне в 11:30 часа на територията на Национален мемориален комплекс "Априлци" в град Панагюрище.
Проявата се организира от РК "Традиция" - Панагюрище с изключителната подкрепа на Община Панагюрище и съдействието на местни обществени организации и държавни институции. В нея активно участие ще вземат клубове на Сдружение Национално дружество "Традиция" от цялата страна.

По време на възстановката ще бъдат показани исторически достоверни епизоди от обявяването на въстанието в столицата на IV-ти революционен окръг, героичната 10-дневна защита на Панагюрище от въстаниците и кървавите драматични събития, съпътстващи потушаването на бунта.

Събитието е част от Общинската годишна програма на тържествата за отбелязване на 143 години Априлска епопея.


Последно променен на Вторник, 30 Април 2019 13:34