Кметът Никола Белишки поздрави Дриновци по случай патронния празник на училището Печат Е-мейл
Написано от Връзки с обществеността   


В навечерието на 180-та годишнина от рождението на проф. Марин Дринов, в голямата зала на Тетаър Дом-паметник в Панагюрище се състоя Юбилеен концерт на възпитаниците на ОУ „Проф. Марин Дринов“.

Сред гостите на събитието бяха  г-н Никола Белишки – кмет на община Панагюрище; г-жа Галина Матанова – заместник-кмет „Хуманитарни дейности“; г-н Христо Калоянов – председател на Общински съвет – Панагюрище, акад. Юлиан Ревалски – Председател на БАН; чл.кор. Костадин Ганев – заместник-председател на БАН; чл.кор. Васил Николов – заместник-председател на БАН; проф. Евдокия Пашева – главен научен секретар; Доц. д-р Даниел Вачков – директор на Институт за исторически изследвания; Доц. к.и.н. Сергей Страшнюк - доцент в катедра „Нова и най-нова история“, директор на Центъра по българистика и балкански изследвания „Марин Дринов“ на Харковския национален университет „В. Н. Каразин“; Проф. д.и.н. Михаил Станчев - професор, завеждащ катедра „Нова и най-нова история“ на Харковския национален университет „В. Н. Каразин“, чуждестранен член на БАН; Проф. д.и.н. Сергей Посохов – професор, завеждащ катедра „Историография, изворознание и археология“ на Харковския национален университет „В. Н. Каразин“; Владимир Саленков - председател на попечителския съвет към Центъра по българистика и балкански изследвания „Марин Дринов“ на Харковския национален университет „В. Н. Каразин“, председател на Харковското градско дружество за българска култура „Марин Дринов“; Н. Пр. Виталий Москаленко - извънреден и пълномощен посланик на Украйна в Република България; д-р Владимир Сафронов-Дринов – правнук на проф. Марин Дринов; Проф. Марин Игнатов – правнук на Найден Дринов; Борис Хаджийски – председател на УС на Сдружение „Български музеи“, приятели и партньори на училището.


Приветствие към присъстващите отправи директорът на ОУ „Проф. Марин Дринов“ г-жа Екатерина Футекова.


Кметът на община Панагюрище г-н Никола Белишки поздрави Дриновци с патронния празник на училището. Той пожела на учениците да бъдат непокорни, но разумни, да бъдат нестандартни, но отговорни, да съхраняват своето древно наследство от мъдрост и дух и да използват неговата сила, за да сбъдват мечтите си. Кметът Белишки пожела на учителите и занапред с вяра, възрожденски дух и любов към децата да продължават да посяват зрънцето на знанието, да ги водят за ръка в света на науката. „Продължавайте да защитавате авторитета на Вашето училище и носете достойно името на иновативно училище. Уверявам ви, че в името на тази цел винаги ще имате подкрепата на Община Панагюрище.“, допълни още кметът на община Панагюрище.

Поздрав по повод 180-та годишнина от рождението на проф. Марин Дринов и патронния празник на училището отправи и акад. Юлиан Ревалски – Председател на БАН. Академик Ревалски благодари на Община Панагюрище за доброто сътрудничество през годините и връчи на кмета на община Панагюрище плакет на Българска академия на науките като знак на почит и уважение към организираните събития, свързани със съхраняването на националната ни идентичност.

Почетни плакети за принос в развитието на училището връчи г-жа Футекова на бившите директори на училището.


Юбилейният концерт на ОУ „Проф. Марн Дринов“ продължи със слова, песни и танци.