Заместник-кметът Галина Матанова откри изложба с творби от конкурса „Аз съм българин в Европа“ Печат Е-мейл
Написано от Връзки с обществеността   


Изложба с творби от конкурса „Аз съм българин в Европа“ бе открита днес в Театър Дом-паметник.

Събитието е част от Дриновските празници на ОУ „Проф. Марин Дринов“.


 „В навечерието сме на 180 годишнината от рождението на проф. Марин Дринов. Тази година нашето училище отбелязва още две значими годишнини - 65 години от създаването на училището и 50 години от Дриновските срещи. Срещи - уникални и единствени по рода си, срещи на Дриновските училища в България. По този повод през миналата учебна година бе обявен конкурс за рисунка на тема: „Аз съм българин в Европа”. В него участваха ученици от Дриновските училища в Панагюрище, Кюстендил и София”, каза заместник-директорът на ОУ „Проф. Марин Дринов” Богдана Шишкова.

Изложбата „Аз съм българин в Европа“ бе официално открита от заместник-кметът „Хуманитарни дейности“ на Община Панагюрище Галина Матанова.


„За мен е висока чест да открия днешната изложба. Едно от множеството събития, организирани от ОУ „Проф. Марин Дринов” по повод 180-та годишнина от рождението на проф. Марин Дринов - един изключителен панагюрец, личност с национално, с международно значение. Силно впечатлена от творбите, които учениците са подготвили за тази изложба, вярвам, че всички те са осъзнали дълбокия символ и значение на посланието „Единни в многообразието си”. Единни, отстоявайки своята национална идентичност, познавайки, чувствайки, предавайки, споделяйки и съпреживявайки българските ценности и традиции, защото това е нещото, което ни прави уникални на този свят. Той е безкрайно красив със своето многообразие, но ние трябва да познаваме своите корени”, каза в приветствието си заместник-кметът Матанова. Тя благодари на целия екип на ОУ „Проф. Марин Дринов” за всеотдайната мисия, за нелекия път, по който крачи българският учител днес и изрази оценката на Община Панагюрище за доказаните достойнства на панагюрската образователна система. На учениците г-жа Матанова пожела силна творческа година, много полети, стремеж по пътя на науката, много споделени приятелства, много обич към училището, което са избрали за родно.

Творбите бяха оценени от професионално жури в състав: председател д-р Николай Радулов и членове: Петя Караджова и Нистор Хаинов.

Наградите на победителите в конкурса връчи директорът на ОУ „Проф. Марин Дринов” Екатерина Футекова. Отличените ученици от София и Кюстендил ще получат наградите си на предстоящата в Панагюрище Дриновска среща.


Първа възрастова група - 1-4 клас:

1 място - Ивона Славова от 3 СУ „Марин Дринов”, град София;

2 място - Анна Жиликова от ОУ „Проф. Марин Дринов”, град Панагюрище;

3 място - Соня Джигова от ОУ „Проф. Марин Дринов”, град Панагюрище.

Втора възрастова група - 5-7 клас:

1 място - Жива Стоичкова от 3 ОУ „Проф. Марин Дринов”, град Кюстендил;

2 място - Десислав Мачев от ОУ „Проф. Марин Дринов”, град Панагюрище;

3 място - Нонка Янкова от ОУ „Проф. Марин Дринов”, град Панагюрище.

Трета възрастова група - 8-12 клас:

1 място - Симона Манолова от 3 СУ „Марин Дринов”, град София;

2 място - Христо Ангелов от 3 СУ „Марин Дринов”, град София;

3 място - Патрик Димитров от 3 СУ „Марин Дринов”, град София;

Награда на журито - Десислав Мачев и Ангел Ангелов от ОУ „Проф. Марин Дринов”, град Панагюрище.


Присъстващите на събитието разгледаха с интерес творбите на малките художници.