Идентификация



Децата от ДЦДУ „Дъга“ участваха в Национален турнир по адаптивен крикет Печат Е-мейл
Написано от Administrator   

Децата от крикет клуб „Съкровище“ при ДЦДУ „Дъга“, Панагюрище взеха участие в провелия се на 15 юни 2013 година в Пловдив ІІ Национален турнир по крикет на маса за деца със специални нужди. Домакин на турнира по адаптивен крикет бе Комплекс за социални услуги „Олга Скобелева“ - град Пловдив. Събитието се реализира с финансовата помощ на Лайънс клуб – Пловдив и подкрепата на Община Пловдив.


Първият Национален турнир по крикет на маса се проведе на 10 ноември 2012 година в София. Тази година турнирът се провежда за втори път в България. Участниците бяха общо 70 деца от 12 отбора на различни дневни центрове в страната. Състезанието се проведе по предварително изготвен регламент. На маса се състезаваха по три отбора, като се играеше на принципа всеки срещу всеки. От така проведените игри бяха излъчени полуфиналистите, а на финал достигнаха два отбора. Въпреки това, всички участници получиха медали, грамоти и торбички с лакомства. За всеки отбор имаше и по една торта с надпис „Шампион“. Панагюрските „съкровища“ получиха още един подарък – на връщане от Пловдив те посетиха Остров „Свобода“ в Пазарджик, където разгледаха интересния зоокът, забавляваха се на воля в детския кът и се завърнаха в Панагюрище доволни и щастливи от изпълнения с емоции и забавления юнски ден.


Дисциплината адаптивен крикет на маса се практикува само в Англия и България. Началото на спортните занимания по крикет на маса е поставено от Саиф ур Рехман – треньор на Националния отбор по крикет. С помощта на обучени от него доброволци се развива спортна дейност и в други градове на страната. Крикет на маса се практикува от деца с детска церебрална парализа, аутизъм, на колички, с трудна координация, както и от деца с други увреждания. Този спорт развива координацията на децата със специални потребности. Благодарение на тренировките те развиват опорно-двигателния си апарат, стават по-уверени и се забавляват истински. Играта на крикет на маса развива децата в следните области: работа в екип, координация, самочувствие, комуникативни умения, физическо и умствено развитие; физическо развитие – контрол на движенията, нови умения и техники; психологическо развитие – самоуважение, тактически умения и осъзнаване; научаване да се брои, както и следене правилата на играта. Само за година тренировки малките състезатели постигат голям напредък. Целта на този вид спорт е не толкова да се изграждат шампиони, колкото да се накара всяко дете да даде максимално възможното от себе си за спорта.


Последно променен на Петък, 21 Юни 2013 21:19