Панагюрище почете паметта на Христо Ботев и на героите, загинали за България Печат Е-мейл
Написано от Връзки с обществеността   


На 2 юни, точно в 12:00 часа, както цяла България, така и Панагюрище почете паметта на големия поет-революционер Христо Ботев и на героите, дали живота си за свободата и независимостта на родината. В продължение на 2 минути сирените в града с прекъснат вой оповестиха отдаването на всенародната почит.


Пред Вечния огън на Мемориален комплекс „Априлци” слово произнесе г-жа Ирина Конова – уредник в Исторически музей-Панагюрище.

„Втори юни – ден, в който се прекланяме пред великата саможертва на хиляди знайни и незнайни герои, отдали живота си за национално и социално освобождение, за щастието и благоденствието на България. Родината отново свежда знамена, за да отдаде своята признателност към подвига и саможертвата.

В народната памет са запазени величави исторически дела и събития, решаващи за оцеляването му през бурите на вековете. Тук, дълбоко и за вечни времена, народът е скътал имената и образите на онези синове и дъщери, които в най-съдбовните моменти от историята му падаха в неравни борби.

И днес в паметта ни са живи героите от Април 1876 година, обезсмъртили името на родния ни град, като център на най-величавата съпротива срещу османския поробител през Възраждането. Незаличими ще останат имената на Георги Бенковски, Панайот  Волов, Захари Стоянов, Георги Икономов, Райна Княгиня, Павел Бобеков, поп Груйо Бански и много други, които бяха в редовете на първите.

Днес полагаме цветя не пред безмълвни гробове, а ги поднасяме на хора, които живеят в нас, които очакват от нас. Защото тия, които почитаме, падаха, но отправили взор към бъдното. Към нашите дни. Затова ние днешните българи сме и наследници и продължители. И когато страната ни е в Общия европейски дом, ние трябва да внесем в него своята висока духовна идентичност и заедно да се трудим за общото ни бъдеще!

Поклон пред паметта на героите!“, бяха част от думите на г-жа Конова.

Художествена програма представиха възпитаниците на Центъра за подкрепа за личностно развитие – Панагюрище Лъчезар Ковачев, Петър Василев и Дилян Хаинов, с ръководител г-жа Красимира Василева М‘Бай.


С поклонение и полагане на цветя бе отбелязана 142-та годишнина от гибелта на Ботев и на загиналите за свободата и независимостта на България.