ПАНАГЮРИЩЕ ЧЕСТВА 140 ГОДИНИ ОТ ОСВОБОЖДЕНИЕТО НА БЪЛГАРИЯ Печат Е-мейл
Написано от Връзки с обществеността   


Тържественото честване на 140-та годишнина от Освобождението на България от османско владичество започна на историческия площад „20-ти април“, където кметът на община Панагюрище Никола Белишки издигна националното знаме на Република България и положи цветя на паметника на Георги Бенковски.


Празнично шествие, водено от Духов оркестър „Делчо Радивчев“ при Народно читалище „Виделина-1865“, град Панагюрище и Регионален клуб „Традиция“, в което се включиха Архиерейският наместник на Панагюрска духовна околия Негово Високоблагоговейнство свещеноиконом Атанас Манолов, председателят на Общински съвет-Панагюрище Христо Калоянов, кметът на община Панагюрище Никола Белишки и заместник-кметът „Хуманитарни дейности“ Галина Матанова, общински съветници, представители на културни и образователни институции, жители и гости на града, се отправи към Катедралния храм „Свети Георги Победоносец“.


Благодарствен молебен бе отслужен от Архиерейския наместник на Панагюрска духовна околия Негово Високоблагоговейнство свещеноиконом Атанас Манолов и отец Ангел Разградлиев.


В знак на признателност бяха положени цветя и пред паметниците на Павел Бобеков, Орчо войвода и Райна Княгиня.


От площад „Райна Княгиня“ празничното шествие се отправи към паметника на генерал Дандевил.


Директорът на Исторически музей-Панагюрище доц. д-р Атанас Шопов припомни славната българска история:

„Пет века продължава борбата на народа ни против турския поробител. Тя има своя връх в славното Априлско въстание от 1876 година. Светът е потресен от зверствата и безчинствата при потушаването му. Мощен е протестният глас в защита на българите.

На 24 април 1877 година Русия обявява война на Турция с Манифест подписан от руския император Александър II. Ще се помнят боевете при Никопол, Търново, Плевен, Нова Загора, Стара Загора, Шипка, Шейново, Арабаконак, вр. Баба, Петрич, където е сътворена невиждана и величава епопея, в която се ражда възкресението на България!

На повика на „Майка България” откликват хиляди българи. Свободата идва с героизма на българските опълченци-доброволци, на спонтанно възникналите въоръжени чети, на масовата и всеотдайна подкрепа, на цялото българско население, което дава всичко, за да бъде спечелена съдбовната война! Сред плеядата доброволци са и проф. Марин Дринов, Павел Бобеков, Петър Хаджипеев, д-р Георги Мачев, акад. Шопов, Васил Дипчев, Стойо Пенчев, Тодор Калоянов – общо /до момента/ са известни имената на 80 панагюрци.

След превземането на София идва ред за освобождението на Тракия. Следва битката за Централна Средна гора. Сюлейман паша съсредоточава за отбраната на Средногорието десетки хиляди войници.

За освобождението на Панагюрския край ген. Гурко изпраща над 25 000 войници и офицери, които в десетдневен щурм от 21 – 31.12.1877 година /стар стил/ отвоюват и нашата свобода. Свобода, родена в тежката битка при с. Петрич, в която загиват 136 души руски войници и офицери начело с генералите Каталей и Философов. Свобода, родена в епичните двудневни боеве при с. Оборище, в които воините, командвани от капитан Бураго откриват пътя за освобождението на Панагюрище. На 30.12.1877 година /стар стил/ първите руски разезди от Трета гвардейска пехотна дивизия  командвана от ген. Виктор Дезидериевич Дандевил освобождават Панагюрище. Още в първия ден на новата 1878 година панагюрци осъмват с нова власт. За комендант на града е назначен капитан Галперт.

Средногорието е освободено!

След битката за Пловдив, Харманли, Свиленград и след превземането на Одрин, пътят на руските войски към Цариград е открит. На 3 март 1878 година Турция подписва Санстефанския мирен договор. Като исторически факт освобождението на България от османско робство се осъществява с помощта на Русия при конкретни външнополитически условия.“


Кметът на община Панагюрище г-н Никола Белишки отправи приветствие по повод Националния празник на Република България:

„Трети март е велика дата в историята на българската държава. На този ден, преди 140 години, България възкръсва от нищото, от пепелта. България възкръсва, за да докаже на всички от този свят, че тук има един горд народ, който знае своите цели. Народ, който знае как да отстоява свободата си. Доказа го през хилядите хайдушки и четнически движения, през Априлската епопея и с участието си в Руско-турската освободителна война.

Ако трябва да обобщим с една-едничка дума Трети март и какво означава тази война, то това е думата Освобождение. Ако трябва да добавим нещо друго към тази дума, това трябва да бъде смирение, почит и памет. Защото тези, които преди 140 години – опълченци, руски, финландски, румънски воини, дадоха живота си за да я има днес България, знаеха и вярваха, че тази жертва не е напразна.

Ние знаем и учим от историята, че когато българинът вярва, когато народът е обединен, когато знаем кой е нашия национален идеал, само тогава можем да бъдем единни и успешни.

Аз вярвам, че всички ние пазим онзи борбен дух, пазим онази смелост и имаме силите да го направим заедно, за да пребъде България и да я има през вековете!“

Изяществото, красотата и колоритността на българския фолклор представиха танцьорите от Представителен фолклорен танцов състав „Тангра“, село Попинци с ръководител и хореограф Мария Терзийска.

 

Тържественото отбелязване на Националния празник на Република България – Трети март продължи с празнични салюти на представителите на Регионален клуб „Традиция”.


След едноминутното мълчание венци и цветя на признателност бяха поднесени от областния управител на област Пазарджик, от Общински съвет, от кмета на община Панагюрище, от политически партии, институции, училища, организации, предприятия и признателни граждани.

 


Честването на Националния празник на Република България продължи в Исторически музей-Панагюрище, където бе открита изложбата „140 години от Освобождението на България и панагюрския край“.


Последно променен на Събота, 03 Март 2018 13:14