Идентификация



Панагюрище почете паметта на Aпостола на свободата Печат Е-мейл
Написано от Връзки с обществеността   


Днес се навършват 145 години от гибелта на Васил Левски - един от най-смелите национални герои, оставил светла диря в народната памет.

„Ако спечеля – печеля за цял народ, ако загубя – губя само мене си“. Така пише Васил Левски /Васил Иванов Кунчев/ - идеологът и организатор на българската национална революция, основател на Вътрешната революционна организация /ВРО/ и Българския революционен централен комитет /БРЦК/ в едно свое писмо до Панайот Хитов през април 1868 година.

И той печели за цял народ, защото създадената от него революционна организация е основата, върху която стъпват организаторите на Априлското въстание през 1876 година.

И той губи себе си - преди 145 години Апостолът увисва на бесилото, издигнато в покрайнините на София, след като на 26 декември 1872 година е бил предаден и заловен от турската полиция до Къкринското ханче (източно от Ловеч).

Заради пламенното си посвещение на народното дело и нравствената си чистота, днес Васил Левски се е превърнал в икона за поколения българи и в неоспорим национален герой.


Паметта на Васил Левски бе почетена с художествена програма „Той обърна времето“ в църквата „Свето Въведение Богородично“.

За живота и делото на Апостола на свободата припомниха членове на клубовете „Репортер“ и „Млади възрожденци“ към Центъра за подкрепа за личностно развитие – Панагюрище с ръководители г-жа Красимира Василева М‘Бай и г-жа Иванка Тодева.