Идентификация



Общинската програма в седмицата на мобилността с поредица от инициативи Печат Е-мейл
Написано от Връзки с обществеността   

И през настоящата година община Панагюрище се включва в Европейската седмица на мобилността, която се провежда от 16-ти до 22-ри септември.

Община Панагюрище, със специални писма, отправи покана до всички  образователни и социални институции, младежките и спортните организации и Обединен детски комплекс, които се включиха със свои инициативи и станаха партньори в общинската програма. Програмата за провеждане на Европейската седмица на мобилността в Панагюрище е отворен документ и всеки, който има желание може да се включи със собствена инициатива.

Темата тази година на Европейската седмица на мобилността е „Избери. Промени. Комбинирай.“. Темата мултимодалност насърчава хората да водят активен начин на живот, да помислят колко много възможности имат за придвижване и да изберат най-правилния, дори комбинирайки различни видове транспорт.

Европейска седмица на мобилността през 2015 година поставя акцент върху възможността за промяна на навиците ни, като избираме по-устойчиви начини на придвижване – например колоездене, ходене пеша, използване на градски транспорт, както и комбинирането им в едно пътуване. С добрия начин на транспорт, който решаваме да използваме за придвижване, можем да спестим пари, да си подобрим здравето, да помогнем за опазване на околната среда и да направим нашите градове по-чисти, по-тихи, по-безопасни, с по-малко задръствания и по-добри за живеене.

В последните четири години Община Панагюрище изпълнява постоянни мерки в посока безопасно придвижване по улиците на територията на града и населените места на общината. Ежегодно се обновяват пътните маркировки, възстановяват се пешеходните пътеки, а където е необходимо се поставят нови, с цел намаляване на скоростта в определени рискови участъци се поставят нови пътни знаци и изкуствени неравности по пътя - т.нар. “легнали полицаи”. През 2012 година беше изградена нова светофарна уредба на едно от натоварените кръстовища в Панагюрище -  между улиците „Георги Бозаджиев” и „Хаджи Димитър”.

В изпълнение на Програмата за управление на община Панагюрище в периода 2011-2015 година и по-специално на една от основните цели „Община Панагюрище – привлекателно място за живеене“, с е реализират редица общински проекти в посока обновяване стандарта на градската среда, създаване на повече места за спорт и развлечение, обособяване на  повече зелени места за отдих и детски площадки, изграждане на достъпна и сигурна среда за всички граждани.

Като продължение на инициативите на Община Панагюрище за създаване на устойчива, екологична, достъпна и привлекателна градска среда, е реализираният през 2015 година проект „Панагюрище - общински център с устойчива и екологична градска среда и високо качество на живот“ по Оперативна програма "Регионално развитие 2007-2012г.".

От началото на месец септември тази година Община Панагюрище монтира четири повдигнати пешеходни пътеки в града, от които две на ул. „Нистор Ружеков“, на пресечките с ул. „Никола Мареков“ и „Панайот Хитов“, една ул. „Цар Освободител“ /на входа на Средно общообразователно училище „Нешо Бончев“ и една на ул. „Павел Хаджисимеонов“ – на изхода на Панагюрище в посока Стрелча.

file icon pdf Общинска програма Европейска седмица на мобилността 2015

Последно променен на Понеделник, 07 Септември 2015 11:41