Идентификация



Днес кметът на община Панагюрище официално откри Националния фестивал “Родолюбие” Печат Е-мейл
Написано от Administrator   

Днес (20 април) в Панагюрище стартира ІХ Национален фестивал за млади изпълнители на българска патриотична песен “Родолюбие”. По традиция се провежда в два поредни дни.

Конкурсната програма във втора възрастова група – индивидуални изпълнители започна в 9:00 часа. 39 участници от 13 населени места на България представиха своите песни.

 

В 12:30 часа по традиция, празнично шествие, водено от мажоретен състав при Обединен детски комплекс и Духов оркестър “Делчо Радивчев” при Народно читалище “Виделина – 1865”, премина през централния площад “20-ти април” и се отправи към Вечния огън на Мемориален комплекс “Априлци”. Там ръководството на община Панагюрище поднесе цветя в памет на онези пламенни панагюрски родолюбци, които на днешната дата преди 137 години въстанаха срещу петвековния гнет и обявиха началото на Априлското въстание.

Цветя поднесоха участниците в Националния фестивал “Родолюбие” от страната и гост-изпълнителите от с. Звонци, Сърбия. С едноминутно мълчание всички присъстващи отдадоха своята почит пред падналите за свободата на България.

Веднага след този акт на признателност шествието се отправи към Театър Дом-паметник, Панагюрище, където се състоя тържественото откриване на фестивала. Вълнуващ спектакъл представи мажоретен състав “Елинор” (ОДК, Панагюрище).

Кметът на общината Никола Белишки официално откри ІХ Национален фестивал за млади изпълнители на българска патриотична песен “Родолюбие” с думите: “На 20 април – тази емблематична за Панагюрище дата, имаме честта града ни да бъде столица на младостта, на дръзновението, на патриотизма. За мен е огромна чест, за втора поредна година като кмет на общината, да съм патрон на фестивала и да имам възможността да го открия. Искам преди това да благодаря на организационния комитет на фестивала и на неговия председател г-жа Галина Матанова за положения труд и усилия за първи път той да намери своето достойно място в календара на Министерство на образованието науката и младежта. Тази година имаме и рекорден брой участници от страната и изпълнители от село Звонци, Република Сърбия. Това доказва, че фестивала е един жив организъм, който има основна задача – да разпалва искрата на родолюбието.” Кметът Белишки пожела на всички участници да бъдат живи и здрави, да носят в сърцата си и да предават на идните поколения искрицата на родолюбието, вярата и самочувствието, затова че сме българи.

Специални гости на откриването на фестивала бяха председателят на Държавна агенция за българите в чужбина Росен Иванов и директорът на Основно училище “Братство”  в село Звонци, община Бабушница (Р Сърбия) Драган Иванов.

Веднага след откриването на Националния фестивал “Родолюбие”, бяха класирани изпълнителите от втора възрастова група – индивидуални изпълнители. Бяха присъдени пет трети, пет втори и четири първи места.

На първо място са:

-                           Даниел Николов от НУМСИ “Христина Морфова” - Стара Загора, с музикален ръководител Надя Тончева;

-                           Иванка Алексиева от Велинград, с ръководители Йорданка и Иван Казалиеви;

-                           Елита Георгиева от Кюстендил, с музикален ръководител Гергана Ангелова;

-                           Габриела Шкодрева от ОШИ “Евгений Зумпалов” – Панагюрище с ръководител Нона Немигенчева.

На второ място са:

-                           Мария Ангелова от ОДК “Свети Иван Рилски” – Казанлък, с ръководител Надя Тончева;

-                           Теодора Лазарова и Борислава Баракова от Велинград, с музикални педагози Йорданка и Иван Казалиеви;

-                           Радина Белчева от Полски Тръмбеш, с ръководител Галя Иванова;

-                           Петър Бачев от Пловдив, възпитаник на Руми Иванова.

На трето място са:

-                           Славка Иванова от НЧ “Св. Боян Княз Български” – Панагюрище, с музикален ръководител Стефка Стефанова;

-                           Цветина Вачева от Велинград, с ръководители Йорданка и Иван Казалиеви;

-                           Димитрия Дудекова от ОУ “Двайсти април” – Панагюрище с музикален ръководител Жана Райнова;

-                           Виктория Манева от ОШИ “Евгений Зумпалов” – Панагюрище с ръководител Нона Немигенчева;

-                           Александра Миланова от Пловдив, с музикален ръководител Руми Иванова.

Изпълненията на участниците оценява професионално жури с председател  Красимир Гюлмезов - композитор, певец, аранжор и инструменталист и членове - Етиен Леви - певец и музикален педагог и Дочка Кацарева – литератор, педагог, общественик и идеен основател на Национален фестивал за млади изпълнители на българска патриотична песен „Родолюбие“.